Με δύο νέες συλλογές εμπλουτίζεται το Νομισματικό Μουσείο
Δύο εξαιρετικές συλλογές νομισμάτων των αρχαίων και βυζαντινών χρόνων απέκτησε το Νομισματικό Μουσείο. Η πρώτη συλλογή προήλθε στην κατοχή του μουσείου από αγορά και η δεύτερη μέσω δωρεάς. Την Παρασκευή η επίσημη παρουσίαση.
43
Την απόκτηση δύο εξαιρετικών συλλογών νομισμάτων των αρχαίων και βυζαντινών χρόνων ανακοινώνει το απόγευμα της Παρασκευής η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Δέσποινα Ευγενίδου στο Ιλίου Μέλαθρον (Πανεπιστημίου 12, τηλ: 210-3643774, 210-3612190, 210-3612519), όπου στεγάζεται από το 1998.
Σύμφωνα με το Βήμα, η πρώτη συλλογή αποτελείται από 418 νομίσματα που χρονολογούνται από την κλασική και την ελληνιστική εποχή και η δεύτερη από 31 «άσπρα τραχέα», όπως λέγονται τα βυζαντινά αυτά νομίσματα, με χρονολόγηση από τον 13ο αιώνα.
Η συλλογή των αρχαίων νομισμάτων προήλθε στην κατοχή του μουσείου μέσω αγοράς και αποτελείται από: 222 νομίσματα (4ος και 3ος αιώνας π.Χ.), 152 τετράδραχμα και 8 δραχμές Αθηνών (3ος αιώνας π.Χ.), 2 δραχμές Φιλίππου Γ του 4ου αιώνα π.Χ. και 34 δραχμές Αλέξανδρου Γ. Πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο ιδιώτη που ανακαλύφθηκε πριν από χρόνια στο Πήλιο.
Η συλλογή βυζαντινών νομισμάτων προήλθε από τη Δωρεά Μπαλαμπάνη εις μνήμην Χρήστου Καββαθά και είναι νομίσματα από κράμα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης όταν δεσπότης ήταν ο Μανουήλ Κομνηνός Δούκας με χρονολόγηση από τα 1230-37.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθεί και η νέα δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) έκδοση του μουσείου Θησαυροί Νεότερων Χρόνων του Νομισματικού Μουσείου. 15ος-20ός αιώνας» από τους νομισματολόγους Παναγιώτη Κόκκα και Γιόρκα Νικολάου, οι οποίοι καταγράφουν 86 θησαυρούς αποτελούμενους από 33.500 νομίσματα (1430-1920) με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής από τον κ. Νίκο Καραπιδάκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουσιαστική πρόληψη του HPV έρχεται με ενεργή συμμετοχή στον εμβολιασμό
- Συνταγή: Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
- Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό – Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν
- Αίθριος ο καιρός την Τρίτη με νέα άνοδο της θερμοκρασίας
- Αλάτι και κατάθλιψη: Μια περίεργη σχέση
- «Αυτός δεν είναι πόλεμος χωρίς τέλος» λέει ο Νετανιάχου για την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν
- Πότε και πώς συμφέρει η εξαγορά πλασματικών ετών
- Αλλάζει γούστα η Ευρώπη στα ταξίδια της: Έτσι απαντά στην κλιματική αλλαγή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442