Σημαντική έκθεση στην Καλαβρία για τη Μεγάλη Ελλάδα
Η Μεγάλη Ελλάδα και οι αποικίες που ίδρυσαν εκεί οι αρχαίοι Έλληνες βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης που άνοιξε τις πύλες της στο Καταντζάρο της Καλαβρίας και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή ώς τις 31 Οκτωβρίου.
Η Μεγάλη Ελλάδα και οι αποικίες που ίδρυσαν εκεί οι αρχαίοι Έλληνες βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης που άνοιξε τις πύλες της στο Καταντζάρο της Καλαβρίας.
Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή ώς τις 31 Οκτωβρίου, φιλοξενείται στους χώρους του μνημειακού συγκροτήματος Σαν Τζοβάνι.
Σύμφωνα με το BBC, η έκθεση αποτελείται από 800 γλυπτά της Μεγάλης Ελλάδας σε μάρμαρο και τερακότα που συγκέντρωσε ο αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο της Πίζας, Σαλβατόρε Σέτις.
Τα γλυπτά αυτά είχαν εντοπιστεί αρχικά στο βυθό των ακτών της νότιας Ιταλίας, αλλά βρίσκονται πλέον διασκορπισμένα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ευρώπη.
Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, χρυσά και ασημένια νομίσματα, αρχαίους χάρτες, βιβλία, επιγραφές, ελληνικά αγγεία, προτομές και σπονδές στους δώδεκα θεούς των οποίων οι ναοί κυριαρχούσαν κάποτε στο ιταλικό τοπίο.
Ακόμη, εκτίθενται δυο μεγάλες μπρούτζινες πλάκες, γνωστές ως Πινακίδες της Ηράκλειας, που ανακαλύφθηκαν το 1732 και βρίσκονται τώρα στο μουσείο της Νάπολης. Η μια πλευρά τους είναι χαραγμένη στα ελληνικά, ενώ η άλλη στα λατινικά, σε κείμενο που γράφτηκε αρκετά χρόνια αργότερα.
Οι αποικίες που είχαν ιδρύσει οι αρχαίοι Έλληνες στη Σικελία και στην Καλαβρία καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους και μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανασυνθέσουν την ιστορία τους.
Στο Πέστο, νότια της Νάπολης, σώζονται ορισμένοι εξαιρετικής τέχνης ελληνικοί ναοί, ενώ γύρω τους έχουν βρεθεί εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα, τοιχογραφίες, περίτεχνα μεταλλικά σκεύη και επιγραφές με στοιχεία για τον σχεδόν χαμένο πλέον αυτό κόσμο.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας