Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γενετικά τροποποιημένο «χρυσό ρύζι» προστατεύει από την τύφλωση

Γενετικά τροποποιημένο «χρυσό ρύζι» προστατεύει από την τύφλωση

Μια νέα ποικιλία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Syngenta, με στόχο να προφυλάξει τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες από την τύφλωση.

36

Μια νέα ποικιλία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό αναπτύχθηκε πό την εταιρεία βιοτεχνολογίας Syngenta και διατίθεται δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα της Ασίας. Το νέο «χρυσό ρύζι» θα μπορούσε να προφυλάξει τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες από την τύφλωση, υποστηρίζει η εταιρεία.

Η νέα ποικιλία περιέχει δύο επιπλέον γονίδια, ένα από τον αραβόσιτο και ένα από βακτήριο του εδάφους, και συνθέτει έτσι μεγάλες ποσότητες βήτα καροτένιου, γνωστού και ως προβιταμίνη Α. Στον ανθρώπινο οργανισμό το βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την όραση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 500.000 παιδιά τυφλώνονται κάθε χρόνο λόγω έλλειψης βιταμίνης Α.

Η πρώτη ποικιλία χρυσού ρυζιού παρουσιάστηκε το 2000, αλλά ουδέποτε καλλιεργήθηκε, καθώς παρήγαγε 23 φορές λιγότερη προβιταμίνη Α από τη νέα ποικιλία και δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών.

Πάντως επικριτές των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων υποστηρίζουν ότι και η νέα προσπάθεια της Syngenta είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία του κοινού. Όπως αναφέρει το NewScientist.com, η Greenpeace επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μετρηθεί πόση από την προβιταμίνη απομένει στο ρύζι μετά το μαγείρεμα, ούτε πόση προβιταμίνη απορροφάται και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Όπως όμως σχολιάζει το BBC, το νέο χρυσό ρύζι, που διατίθεται δωρεάν στις χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές καλλιέργειες, αποτελεί παράδειγμα χρήσης της μοριακής τεχνολογίας με σκοπό το όφελος του αναπτυσσόμενου κόσμου, αντί την αύξηση των εσόδων των εταιρειών βιοτεχνολογίας.

Η δημιουργία της νέας ποικιλίας περιγράφεται σε δημοσίευση στο Nature Biotechnology.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο