Διεθνής μάχη για τον έλεγχο του Διαδικτύου ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα
Στη διάρκεια της πρώτης Παγκόσμιας Σύνοδου για την Κοινωνία της Πληροφορίας την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην πρόταση να μεταφερθεί ο έλεγχος του Διαδικτύου από τον ιδιωτικό τομέα σε δημόσιους φορείς ή στον ΟΗΕ.
Στη διάρκεια της πρώτης Παγκόσμιας Σύνοδου για την Κοινωνία της Πληροφορίας την ερχόμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην πρόταση να μεταφερθεί ο έλεγχος του Διαδικτύου από τον ιδιωτικό τομέα σε δημόσιους φορείς ή στον ΟΗΕ. Την Ελλάδα στη Σύνοδο θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
Οι ΗΠΑ ανανμένεται εξάλλου να αρνηθούν τη χρηματοδότηση διαδικτυακών υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά θα προασπίσουν την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωποι 200 χωρών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου στη Γενεύη, για να συζητήσουν τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες και τα ηλεκτρονικά μέσα γενικότερα.
Το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας θα είναι ωστόσο η πρόταση να μεταφερθεί η δικαιοδοσία καταχώρησης διαδικτυακών διευθύνσεων από τη μη κερδοσκοπική αμερικανική εταιρεία ICANN στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ (ITU) ή σε άλλους δημόσιους φορείς.
Η ICANN (Διεθνής Εταιρεία Απόδοσης Ονομάτων και Αριθμών) διαχειρίζεται από το 1998 το σύστημα που αντιστοιχίζει τις διαδικτυακές διευθύνσεις (π.χ. www.in.gr) στις αριθμητικές διευθύνσεις IP (π.χ. 241.143.267.098). Η εταιρεία παράλληλα αναλαμβάνει να επιλύσει διαμάχες για την κατοχύρωση διευθύνσεων.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο, με επικεφαλής την Κίνα, την Κούβα και τη Βραζιλία, πιστεύουν ότι αρμόδια θα έπρεπε να είναι η ITU. Η ένωση δημιουργήθηκε πριν από 138 χρόνια και, μεταξύ άλλων, θέσπισε τους κανόνες κωδικών για τις διεθνείς τηλεφωνικές συνδιάλεξεις.
Οι ΗΠΑ, αντίθετα, θεωρούν ότι η μεταβίβαση του ελέγχου θα έχει επιπτώσεις στην εμπορική αξιοποίηση του Διαδικτύου.
«Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ηγείται ο ιδιωτικός τομέας […] Θεωρούμε ότι η ICANN έχει δώσει ευκαιρίες για τη συμμετοχή των κυβερνήσεων» αναφέρει ο Ντέιβιντ Γκρος, συντονιστής του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για τις διεθνείς επικοινωνίες και την πολιτική της Πληροφορίας.
Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι οι αμερικανικές θέσεις θα γίνουν ακουστές, ακόμα και αν δεν συμπεριληφθούν στην διακήρυξη που θα προκύψει από τη σύνοδο, μέσω ξεχωριστής ανακοίνωσης.
Η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται επίσης κατά της πρότασης που υπέβαλε η Σενεγάλη για τη δημιουργία «ταμείου ψηφιακής αρωγής», με στόχο τη δημιουργία υποδομών Διαδικτύου στον αναπτυσσόμενο κόσμα. Τα επιχειρήματα των ΗΠΑ είναι ότι ο ΟΗΕ έχει ήδη αναλάβει την «Πρωτοβουλία Ψηφιακής Ελευθερίας» με τον ίδιο στόχο και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου της διαχείρισης των κονδυλίων.
Καθώς η διαφωνία για τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας δεν αναμένεται να επιλυθεί φέτος, το πιθανότερο είναι ότι οριστική απόφαση για τον έλεγχο του Διαδικτύου δεν θα υπάρξει πριν από τη δεύτερη σύνοδο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το 2005 στην Τυνησία.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας