Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«18η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής»: 350 εκδηλώσεις σε 50 πόλεις της Ελλάδας

«18η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής»: 350 εκδηλώσεις σε 50 πόλεις της Ελλάδας

...

Από το Σούνιο ξεκινά η 18η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και ταυτόχρονα η μελωδικότερη σημαίνοντας την αρχή εκατοντάδων εκδηλώσεων που για 5 ημέρες θα «ηχήσουν» σε πάνω από 50 πόλεις της Ελλάδας

Η Τελετή Έναρξης της Γιορτής στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού του Ποσειδώνος στις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο και για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών (έως 500 θεατές). Η εκδήλωση θα βασιστεί σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μια σύμπραξη μεταξύ Χορωδιακής, Βυζαντινής, Παραδοσιακής και Τζαζ μουσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια από τις σπάνιες φορές που διοργανώνεται μια εκδήλωση εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού του Ποσειδώνα, καθώς πρόκειται για μια μουσική πρόταση που βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ Αρχαίων μνημείων, φυσικού περιβάλλοντος και των καλλιτεχνικών ερμηνειών που θα παρουσιάσουν επιλεγμένα και ειδικά διασκευασμένα μουσικά έργα.

  • Πρόγραμμα

Από τις 20.30 έως τη δύση του ηλίου το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από το έργο «Θάλασσα» του Νίκου Σκαλκώτα καθώς και από τα έργα «Ρωξάνη» και «Γαλαξίας» του Βασίλη Ρακόπουλου. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, το σύνολο των διακεκριμένων μουσικών θα ερμηνεύσουν διασκευές των έργων «Ο Χορός των Πυρσών» και «Αιωνίως» του Βασίλη Ρακόπουλου.

  • Συντελεστές

Γεώργιος Χατζηχρόνογλου Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας – Ψαλμωδίες
Χάρης Λαμπράκης – Νέυ και φωνή
Ντίνος Μάνος – Κοντραμπάσο και φωνή
Βασίλης Ποδαράς – Κρουστά και φωνή
Μάξιμος Δράκος – Πλήκτρα και φωνή
Βασίλης Ρακόπουλος – Κιθάρα και φωνή

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Από τις Πρέσπες έως την Αρχαία Ολυμπία, την Αλεξανδρούπολη έως τον Άγιο Νικόλαο και από τη Κόρινθο έως τη Ρόδο, 50 πόλεις θα φιλοξενήσουν πάνω από 490 καλλιτεχνικές δράσεις (20 ομάδες κρουστών και χορού, 24 φιλαρμονικές και Συμφωνικές ορχήστρες, 35 χορωδίες, 95 DJs, 367 σχήματα και μουσικά σύνολα) σε περισσότερα από 218 σημεία στις 13 περιφέρειες ανά την Ελλάδα.

Συνολικά, 350 διαφορετικές εκδηλώσεις συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που προτρέπουν το κοινό να ανακαλύψει την πόλη του μετά μουσικής. Οι πόλεις που θα δώσουν το ρυθμό είναι: Άγιοι Σαράντα (Πήλιο) Άγιος Δημήτριος, Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Βέροια, Βόλος, Βύρωνας, Διδυμότειχο, Δονούσα, Δράμα, Ελευσίνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Χολαργός, Καλαμπάκα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Κόρινθο, Κοζάνη, Κύθηρα, Λάρισα, Λέσβο, Λευκάδα, Λιβαδειά, Λουτράκι, Νάξος, Ναύπλιο, Ν. Ηράκλειο, Ν. Σμύρνη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάργα, Πάτρα, Περιστέρι, Πρέβεζα, Πρέσπες, Πύργος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σέρρες, Σουφλί, Σούνιο, Σπάρτη, Φλώρινα, και Χαλκίδα.

Για τη σημαντική χρονιά ενηλικίωσης (συμπληρώνοντας 18 χρόνια) της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες εκδηλώσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα, πλατείες, δρόμους, πεζόδρομους, κήπους και ταράτσες όλης της Ελλάδας.

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και το Ελληνικό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής προσκαλούν το κοινό στην Τελετή Έναρξης της 18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού του Ποσειδώνος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας καλεί στην «Αίθουσα του Βωμού», οι IRIE Action Soundsystem θα φέρουν το Kingston στη Πλατεία Μοναστηρακίου ενώ το Ελληνικό Φεστιβάλ με η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ μας καλούν στο Ηρώδειο.

Σε πιο swing διάθεση, οι εκδηλώσεις στη Πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι ή στο Βύρωνα, το παραδοσιακό γλέντι και η Βραζιλιάνικη capoeira, στη Πλατεία Φιλοπάππου στα Πετράλωνα και στη Πλατεία Νέας Σμύρνης αντίστοιχα, ή το κάλεσμα της Μουσικής Βιβλιοθήκης «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» στην εκδήλωση Ησυχία στο Αναγνωστήριο. Τέλος, από τις 12 το μεσημέρι και για λίγες μόνο ώρες, θα ανοίξει τα Αναγνωστήριά της για να πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφέρει την πρώτη μέρα του «Keep on Jazz & Beyond». Στις Πρέσπες και στη Φλώρινα θα «τζαμάρουμε» όλοι μαζί με ό,τι όργανο θέλουμε (ή και χωρίς όργανο). Ο Βόλος θα γιορτάσει τα «10 χρόνια γιορτής στο Βόλο» με ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, η Κοζάνη θα παρουσιάσει φωτογραφική έκθεση πάνω στην μουσική παράδοσή της, η Δράμα, η Κόρινθος και η Ρόδος συμμετέχουν με δεκάδες εργαστήρια, συναυλίες, χορό και εκθέσεις.

Στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που φέτος γιορτάζει από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν επίσης δυο εξαιρετικής σημασίας τελετές, καθώς και εκπλήξεις που μας καλούν να τις ανακαλύψουμε, πάντα με ελεύθερη είσοδο, «περπατώντας» την πόλη μας από σημείο σε σημείο.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Εδώ θα βρείτε το επίσημο Εθνικό Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της 18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2017.

Για τις τελευταίες εξελίξεις ανα πόλη, επισκεφθείτε τη σελίδας της 18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2017 στο facebook.

  • Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Δέκα χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν για το κοινό.

Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

  • Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος

Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και
περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (38 το 2016).

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων που αυτά τα 18 χρόνια, έχουν παρακολουθήσει πάνω από 2.000.000 θεατές, ενώ σε ετήσια βάση, τις παρακολουθούν περίπου 150.000 θεατές πανελλαδικώς, είναι το αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής εθνικής συνεργατικής σύμπραξης δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, ενώ αυτό που κάνει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μοναδική είναι η συμμετοχή ιδιωτών πολιτών.

entertainment.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024