Ισραήλ: Το πλοίο Handala πλησιάζει στη Γάζα περικυκλωμένο από drones
Το πλοίο Handala που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πλησιάζει τις ακτές του πολιορκημένου θύλακα, την ώρα που ετοιμάζονται για την πιθανότητα αναχαίτισης
Ο «Συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας» έκανε γνωστό σήμερα ότι το νέο πλοίο του που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πλησιάζει στις ακτές του παλαιστινιακού θύλακα και ο στόχος είναι να δέσει εκεί το πρωί της Κυριακής, παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το πλοίο Handala, (έχει λάιβ στο Instagram για την αυτοπροστασία τους) που έχει ναυλωθεί από αυτό το διεθνές, ειρηνικό κίνημα υποστήριξης των Παλαιστινίων, κατάφερε να πλησιάσει περισσότερο στη Γάζα σε σύγκριση με το προηγούμενο, το Madleen, που αναχαιτίστηκε τον Ιούνιο. Σήμερα απείχε περίπου 194 χιλιόμετρα από τον προορισμό του, ανέφεραν οι οργανωτές της αποστολής.
Στο πλοίο επιβαίνουν 19 ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του γαλλικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία», η Γκαμπριέλ Καταλά και η Εμά Φουρό, καθώς και δύο δημοσιογράφοι. Το Handala απέπλευσε στις 13 Ιουλίου από το λιμάνι των Συρακουσών, στη Σικελία.
Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα του επιτρέψει να φτάσει στον πολιορκημένο θύλακα. «Ο ισραηλινός στρατός εφαρμόζει νόμιμο ναυτικό αποκλεισμό ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και είναι έτοιμος για διάφορα σενάρια, τα οποία θα εφαρμόσει συμφώνως προς τις οδηγίες» της πολιτικής ηγεσίας, είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εντός ολίγων ωρών το Handala αναμένεται να βρίσκεται στη Γάζα
Το Handala είναι ένα νορβηγικό πρώην ψαροκάικο που σήμερα μεταφέρει ιατρικό υλικό, τρόφιμα, είδη για παιδιά και φάρμακα. Η αποστολή, που χρηματοδοτήθηκε από δωρεές, έχει ως στόχο να σπάει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, και να παραδώσει τη βοήθεια.
Υπηρεσίες του ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η Γάζα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο λιμού.
Το πλήρωμα του Handala ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας εάν το πλοίο αναχαιτιστεί από τον ισραηλινό στρατό και συλληφθούν οι επιβαίνοντες σε αυτό. Πληροφορίες από το πλοίο αναφέρουν πως βρίσκονται περικυκλωμένοι από ισραηλινά drones.
Πριν από έξι εβδομάδες είχε αναχωρήσει από την Ιταλία το Madleen, ένα άλλο σκάφος του Στόλου. Το ιστιοπλοϊκό, στο οποίο επέβαιναν 12 ακτιβιστές, αναχαιτίστηκε σε απόσταση περίπου 185 χιλιομέτρων δυτικά της Γάζας. Μεταξύ των επιβατών του ήταν η Σουηδή ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η ευρωβουλευτής Ριμά Χασάν.
- Συλλυπητήρια ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Θανάση Σκουρτόπουλου – «Το αποτύπωμα που αφήνει θα μείνει ανεξίτηλο»
- Κακοκαιρία – Εικόνες καταστροφής στη Λακωνία – Μεγάλες ζημιές από χείμαρρους στα χωριά του Ταΰγετου
- Φημολογία για συνεργασία του Φραντσέσκο Τότι με τη Ρόμα
- Βρετανία: Η θέση του Στάρμερ υπό απειλή λόγω του σκανδάλου Έπσταϊν
- Σαρώνει τη δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία – Βροχές και τις επόμενες ώρες στην Αττική
- Επί ποδός οι υπηρεσίες του Δήμου Πύργου λόγω καιρικών φαινομένων-Κλείνουν τα σχολεία
- «Όχι» Φάμελλου στις προτάσεις Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – «Θα γίνει από προοδευτική κυβέρνηση»
- Νεκρός άντρας στη Λάρισα – Έπεσε από τον τέταρτο όροφο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442