Ηλιόπουλος: Οι προϋποθέσεις για να μειωθεί η άδικη φορολογία στον κόσμο της εργασίας
Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να ανατρέψουμε το καθεστώς λεηλασίας» και ότι υπάρχει άλλος δρόμος. «Ο δρόμος που δίνει δύναμη στον κόσμο της εργασίας και περιορίζει τις εξουσίες των ελίτ του χρήματος και του πλούτου»
Στο φορολογικό σύστημα αναφέρθηκε ο βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Αριστερά Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι σχεδόν στην κορυφή στο μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ και σχεδόν στον πάτο στο μερίδιο των μισθών».
Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τα αντίστοιχα μεγέθη θα σημαίνει εισοδήματα για την εργασία της τάξης των 114 δισ. (δηλαδή αύξηση 31 δισ.) και αντίστοιχα τα κέρδη να είναι στα 97 δισ. (μείωση δηλαδή 22 δισ.)».
Τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να ανατρέψουμε το καθεστώς λεηλασίας» και ότι υπάρχει άλλος δρόμος. «Ο δρόμος που δίνει δύναμη στον κόσμο της εργασίας και περιορίζει τις εξουσίες των ελίτ του χρήματος και του πλούτου. Η ουσιαστική αύξηση της φορολογίας για τα κέρδη και το κεφάλαιο, η κατάργηση μιας σειράς προκλητικών φοροαπαλλαγών που εξυπηρετούν τους λίγους, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και τα κοινά αγαθά, για να μειωθεί η άδικη φορολογία στον κόσμο της εργασίας», κατέληξε.
Όσα ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος:
«Φορολογία: η απαγορευμένη συζήτηση
Πόσο συχνά ακούμε ότι τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού;
Ότι η οικονομία δεν επιτρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς σε γιατρούς και νοσηλευτές;
Ακόμα χειρότερα ότι τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε μία νέα χρεοκοπία της χώρας;
Η «οικονομία αντέχει» όμως φοροαπαλλαγές σε κέρδη και κεφάλαιο που προσεγγίζουν τα 10 δις. Φοροαπαλλαγές που περιγράφονται αναλυτικά στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υψηλά κέρδη – εργαζόμενοι φτωχοί
Στο ΑΕΠ καταγράφονται 83 δισ. ως το μερίδιο της εργασίας. Τα κέρδη αντίστοιχα είναι στα 119 δισ.
Η Ελλάδα είναι σχεδόν στην κορυφή στο μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ και σχεδόν στον πάτο στο μερίδιο των μισθών.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τα αντίστοιχα μεγέθη θα σημαίνει εισοδήματα για την εργασία της τάξης των 114 δισ. (δηλαδή αύξηση 31 δισ.) και αντίστοιχα τα κέρδη να είναι στα 97 δισ. (μείωση δηλαδή 22 δισ.).
Να ανατρέψουμε το καθεστώς της λεηλασίας.
Τα παραπάνω αποτυπώνουν το κεντρικό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας. Μια διαδικασία βίαιης αναδιανομής υπέρ των λίγων.
Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος:
Ο δρόμος που δίνει δύναμη στον κόσμο της εργασίας και περιορίζει τις εξουσίες των ελίτ του χρήματος και του πλούτου.
Η ουσιαστική αύξηση της φορολογίας για τα κέρδη και το κεφάλαιο, η κατάργηση μιας σειράς προκλητικών φοροαπαλλαγών που εξυπηρετούν τους λίγους, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και τα κοινά αγαθά, για να μειωθεί η άδικη φορολογία στον κόσμο της εργασίας».
- Ιταλία: Φυγάς παρίστανε το άγαλμα σε χριστουγεννιάτικη φάτνη – Τον εντόπισε ο δήμαρχος
- Στις 16 Δεκεμβρίου η παρουσίαση της «Ιθάκης» στην Πάτρα με ομιλία Τσίπρα
- Η οργή των «γαλάζιων» βουλευτών επισφραγίζει μια παρατεταμένη εσωκομματική κρίση – «Μάλωμα» από Μαξίμου στους αντιδρώντες
- ΚΚΕ για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Ενορχηστρώνει και συντονίζει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση
- Ηράκλειο: Σύλληψη 45χρονου για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας
- Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο Hunger Games για να σώσουν το franchise
- Οι νέες πιθανότητες πρόκρισης για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ – Το σενάριο για «εμφύλιο» στα πλέι-οφ
- «Φραπές»: «Μας φλόμωσε στο ψέμα» – Αντιδράσεις των κομμάτων στην παρωδία της Εξεταστικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442