Τραμπ: Με εικόνες από το Κονγκό η… «γενοκτονία των λευκών» στη Νότια Αφρική
O Τραμπ έκανε πάλι το θαύμα του. Οι εικόνες που έδειξε στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα ήταν παραπλανητικές
Οι φωτογραφίες αλλά και τα πλάνα που προβλήθηκαν για τις υποτιθέμενες μαζικές δολοφονίες λευκών Νοτιοαφρικανών που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια τεταμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ήταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
«Αυτοί είναι όλοι λευκοί αγρότες που θάβονται», είπε ο Τραμπ, κρατώντας ψηλά ένα αντίγραφο ενός άρθρου συνοδευόμενου από μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο ήταν στην πραγματικότητα ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Reuters στις 3 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια επαληθεύτηκε από την ομάδα επαλήθευσης γεγονότων του πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο έδειχνε εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να σηκώνουν σακούλες με πτώματα στην πόλη Γκόμα του Κονγκό.
Η εικόνα αντλήθηκε από πλάνα του Reuters που τραβήχτηκαν μετά από θανάσιμες μάχες με τους αντάρτες M23 που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ο Τραμπ μετέτρεψε μνημείο σε νεκροταφείο
Σε άλλο σημείο της συνάντησης, ο Τραμπ έστησε ενέδρα στον Ραμαφόζα παίζοντας ένα βίντεο που, όπως ισχυρίστηκε, αποδείκνυε ότι διαπράττεται γενοκτονία εναντίον λευκών στη Νότια Αφρική. Μέσα σε αυτό υπήρχαν πλάνα που ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ έδειχναν τους τάφους περισσότερων από χιλίων λευκών αγροτών, σημαδεμένους με λευκούς σταυρούς.
Το βίντεο – που τραβήχτηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις μικρές πόλεις Νιούκαστλ και Νορμανδάιν στη Νότια Αφρική – στην πραγματικότητα έδειχνε έναν χώρο μνήμης και όχι τάφους.
«Ήταν ένα μνημείο. Δεν ήταν ένα μόνιμο μνημείο που ανεγέρθηκε. Ήταν ένα προσωρινό μνημείο», είπε. Το μνημείο στήθηκε μετά τη δολοφονία δύο αγροτών Αφρικάνερ στην τοπική κοινότητα.
President Donald Trump raised concerns about alleged white genocide in South Africa during a meeting with President Cyril Ramaphosa at the White House.
Trump asked White House staff to play videos allegedly pertaining to the genocide.
Το βίντεο που προβλήθηκε από τον Τραμπ την Τετάρτη περιείχε αρκετά ψεύδη και ανακρίβειες, αλλά είχε ως στόχο να υποστηρίξει την προσφορά του προέδρου για «καταφύγιο» στους διωκόμενους λευκούς αγρότες, κάτι που έχει εξοργίσει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς.
Ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι παρουσίασε στοιχεία για γενοκτονία λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική. Αυτή η θεωρία συνωμοσίας, η οποία κυκλοφορεί μεταξύ της ακροδεξιάς εδώ και χρόνια, βασίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς.
Στο βίντεο εμφανιζόταν εμφανώς ο Τζούλιους Μαλέμα, ένας φανατικός πολιτικός γνωστός για τη ριζοσπαστική ρητορική του. Σε πολλά βίντεο εμφανίστηκε να φοράει το κόκκινο μπερέ του λαϊκιστικού, μαρξιστικά εμπνευσμένου κόμματός του, των Μαχητών Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), και να φωνάζει εκκλήσεις για «κόψιμο του λαιμού της λευκότητας», καθώς και ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι κατά του απαρτχάιντ «Σκοτώστε τον Μπόερ, σκοτώστε τον αγρότη».
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος, υπονοώντας ότι τα εμπρηστικά του συνθήματα αντανακλούσαν μια επίσημη πολιτική κατά της λευκής μειονότητας της Νότιας Αφρικής.
Ποιος είναι ο Μαλέμα
Ο Μαλέμα είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης που απέκτησε εξέχουσα θέση υποστηρίζοντας ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιανομή της γης και η εθνικοποίηση βασικών οικονομικών τομέων.
Το κόμμα κατέλαβε μόλις την τέταρτη θέση στις περσινές εκλογές, με 9,5% των ψήφων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, ο Ραμαφόζα και η αντιπροσωπεία του τήρησαν αποστάσεις από τη ρητορική του Μαλέμα.
Ο υπουργός Γεωργίας Τζον Στίνχαϊζεν, μέλος της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, είπε στον Τραμπ ότι εντάχθηκε στον πολυκομματικό συνασπισμό του Ραμαφόζα «ακριβώς για να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους μακριά από την εξουσία».
Ο Ραμαφόζα επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις επίμονες επικρίσεις του Τραμπ τους τελευταίους μήνες σχετικά με τους νόμους περί γης, την εξωτερική πολιτική και την φερόμενη κακομεταχείριση της λευκής μειονότητας της Νότιας Αφρικής, κάτι που η Νότια Αφρική αρνείται.