Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Ούτε τα προσχήματα! Βούλωσαν τα αυτιά τους πολλά ΜΜΕ και δεν ακούν τι λέει ο «Φραπές». Ρωτάνε το Μαξίμου και σερβίρουν non paper

Ισραήλ: «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ αλλά ανεξάρτητες χώρες»

Ισραήλ: «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ αλλά ανεξάρτητες χώρες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται σήμερα αραβικά κράτη εν μέσω έντονης φημολογίας ότι υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις του με το Ισραήλ

«Το Ισραήλ αποδέχθηκε το πλαίσιο για την απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε ο Στιβ Γουίτκοφ, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τη Χαμάς» υποστήριξε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ πρέσβης Ντάνι Ντανόν μιλώντας σε κλειστή ενημέρωση ανταποκριτών.

Ο ίδιος ανέφερε πως «ίσως υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να επιστρέψουν περισσότεροι όμηροι με την εμπλοκή του προέδρου Τραμπ», ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα κατευθύνεται στη Ντόχα.

Απείλησε για επικείμενη μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα λέγοντας «δεν το κρύβουμε, έχουμε τις δυνάμεις έτοιμες» και τόνισε ότι θα ασκηθεί «στρατιωτική πίεση» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «αυτό μπορεί να αποφευχθεί» εφόσον υπάρξει πρόοδος τις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δικό τους διπλωματικό δρόμο

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανέφερε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί τη Συρία και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ έχει απευθύνει προειδοποίηση στο συριακό καθεστώς για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ιδίως της κοινότητας των Δρούζων.

Για την Υεμένη, καταδίκασε τις επιθέσεις των Χούθι κατά του Ισραήλ και επιβεβαίωσε ισραηλινά αντίποινα αν συνεχιστούν. «Επιτεθήκαμε στο αεροδρόμιο της Σανάα. Αν συνεχίσουν, θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα».

Για το Ιράν, τόνισε τον σκεπτικισμό του απέναντι στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στους Ιρανούς. Πιστεύουμε ότι λένε ψέματα συνεχώς».

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές προσεγγίσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, σε θέματα όπως οι αντάρτες Χούθι και οι συνομιλίες με το Ιράν, απάντησε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ «είναι σύμμαχοι, αλλά ανεξάρτητες χώρες».

Παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δικό τους διπλωματικό δρόμο, αλλά τόνισε ότι «το Ισραήλ προετοιμάζεται όπως πάντα». Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από ισραηλινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να απογαλακτιστεί από την αμερικανική βοήθεια και εν μέσω έντονης φημολογίας ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ περνούν κρίση.

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα

Στο μέτωπο της Γάζας το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες. Από το χτύπημα σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος Χασάν Εσλαΐχ, ο οποίος νοσηλευόταν εκεί.

Ισραήλ

Ο Εσλαΐχ ήταν διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Alam24 κα συνεισέφερε σε διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, μεταξύ άλλων με φωτογραφίες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Ήταν στόχος ισραηλινής επίθεσης σε σκηνή μέσων ενημέρωσης έξω από το νοσοκομείο Νάσερ τον περασμένο μήνα. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκείνη τη βομβιστική επίθεση.

Ο Εσλαΐχ επέζησε, αλλά υπέστη σοβαρά τραύματα, συμπεριλαμβανομένων εγκαυμάτων, και έχασε δύο δάχτυλα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο Εσλαΐχ ήταν μαχητής της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έναν ισχυρισμό που ο ίδιος αρνήθηκε σθεναρά.

Τότε, δήλωσε στο Mondoweiss, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τις ΗΠΑ, ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να εξαλείψει την εικόνα των Παλαιστινίων δημοσιογράφων με αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι ανήκουν στη Χαμάς και άλλες παρατάξεις».

Οι νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα έφτασαν πλέον τους 215.

Βίντεο από τον βομβαρδισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο