Ολοκλήρωση Μουσείου Γιάννη Ρίτσου
Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή, στο κάστρο της Μονεμβασίας.
Ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Δημοτικού Μουσείου αφιερωμένο στο ποιητή της ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.
Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή, στο κάστρο της Μονεμβασίας, το οποίο αγόρασε ο Δήμος Μονεμβασίας με 750.000 €, από δικούς του πόρους.
Η κόρη του ποιητή Έρη Ρίτσου, δώρησε στο Δήμο την κινητή περιουσία της οικίας Γιάννη Ρίτσου, έπιπλα, πίνακες τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο μουσείο, δίνοντας την ατμόσφαιρα της ζωής του Γιάννη Ρίτσου στην Μονεμβάσια.

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, αποδέχθηκε αίτημα του Δήμου Μονεμβασίας και χρηματοδότησε την κατασκευή του μουσείου με το ποσό των 276.000 €.
Για την υλοποίηση της κατασκευής του Μουσείου υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μονεμβασίας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Αναπτυξιακής Εταιρίας και η δημοπράτηση του έργου έγινε από τις υπηρεσίες του Δήμου Μονεμβασίας .
Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και από το Συμβούλιο Μουσείων, ενώ πολλά εκθέματα που βρίσκονται στο μουσείο παραχωρήθηκαν από το μουσείο Μπενάκη, στο οποίο βρίσκεται το πρωτότυπο έργο του Γιάννη Ρίτσου.
Τι θα δούνε οι επισκέπτες του Μουσείου Γιάννη Ρίτσου

Στο μουσείο υπάρχουν οκτώ θεματικές ενότητες για τις διάφορες περιόδους της ζωής του Γιάννη Ρίτσου όπως Εξορία, Μάης 36, Οικογένεια, Εικαστικά, Πόλεμος, Επιτάφιος, τα παιδικά χρόνια στην Μονεμβάσια, Αναγνώριση.
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, η Κοινή Επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης κατασκευής του μουσείου, παρέλαβε το μουσείο ολοκληρωμένο από την ανάδοχο εταιρεία.
Στο προσεχές διάστημα θα προγραμματιστούν τα εγκαίνια και θα ξεκινήσει η λειτουργία του μουσείου.
*πηγή φωτογραφιών, Δήμος Μονεμβασίας
- Τσαγκαράκης: Οι πλαστοί πίνακες, η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο… κακός φωτισμός
- Στενά του Ορμούζ: Σε κατάσταση σχεδόν πλήρους παράλυσης – Πώς διαμορφώνεται το κόστος μεταφοράς
- Τι ψάχνει ο Παναθηναϊκός για την εξάδα της Euroleague – Οι 22 νίκες και το «διπλό»
- Ο Στίβεν Κολμπέρ συνυπογράφει τον νέο «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
- Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω των καιρικών συνθηκών στο Ηράκλειο
- Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα του Τραμπ μετά τον πόλεμο στο Ιράν – Υποχώρησε στο 36%
- Πως ο ύπνος επηρεάζει την άσκηση;
- Αρκάς: Η «καλημέρα» της 25ης Μαρτίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442