ΕΕ: Σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας – Ουκρανία και Τραμπ στην ατζέντα της συζήτησης των ΥΠΕΞ
Επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία και χαλάρωσή τους για τη Συρία αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας, προσερχόμενη στο Συμβούλιο, ανέφερε για τη Συρία ότι «αναμένεται σήμερα να υιοθετήσουμε έναν οδικό χάρτη χαλάρωσης των κυρώσεων». Πρόκειται για τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί επί καθεστώτος ‘Ασαντ, αλλά, όπως τόνισε η Κ. Κάλας, η χαλάρωση των κυρώσεων θα γίνει «βήμα προς βήμα» και ανάλογα με τις ενέργειες των νέων Αρχών της χώρας.
Εξήγησε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να χαλαρώσει αρχικά τις κυρώσεις που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η οικοδόμηση της χώρας εάν η ηγεσία της Συρίας πηγαίνει «προς τη σωστή κατεύθυνση». Η Ύπατη Εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες για να επιβλέπει την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ανοίξει το γραφείο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της στη Δαμασκό.
Εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών – Κυρώσεις στη Ρωσία
Σε σχέση με την Ουκρανία αναμένεται σήμερα να ληφθεί απόφαση για την ανανέωση και επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα συζητηθεί «ό,τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να πιέσουμε τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναμένεται να συζητηθεί η χρήση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθηθεί η Ουκρανία, ενώ το επόμενο πακέτο κυρώσεων – το 16ο – αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Η συζήτηση για την Ουκρανία θα ξεκινήσει με την παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα και στη συνέχεια οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν για την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. Στη βοήθεια συμπεριλαμβάνεται και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών. Σύμφωνα με δήλωση της Κ. Κάλας, αναμένεται ως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 75.000 στρατιώτες από την ευρωπαϊκή αποστολή EUMAM.
Πρόσκληση σε Αμερικανό ΥΠΕΞ
Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών Εξωτερικών. Αναμένεται να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί μια θετική σχέση με τη διοίκηση του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Πρέπει να εξηγήσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση τι κοινό έχουμε, είμαστε σύμμαχοι σε πολλά ζητήματα σε έναν πολωμένο κόσμο, αλλά μπορούμε επίσης να έχουμε μια συναλλακτική σχέση αν χρειαστεί», εξήγησε ένας διπλωμάτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών της Ρωσίας και η κατάσταση στη Γεωργία θα απασχολήσουν επίσης το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442