Η αφρικανική σκόνη και ο κίνδυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη νότια Ευρώπη
Οι αρχές στην Κρήτη συνέστησαν σε παιδιά και ηλικιωμένους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους
Μια γιγαντιαία καταιγίδα αφρικανικής σκόνης καλύπτει μεγάλο μέρος της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, αφήνοντας μεσογειακές περιοχές διακοπών, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, με ατμοσφαιρική ρύπανση έως και 10 φορές μεγαλύτερη από τα συνιστώμενα επίπεδα.
Το σύννεφο σκόνης «έχει επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του αέρα στις πληγείσες χώρες και μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη ορατότητα και βροχή λάσπης, ένα μείγμα βροχής και σκόνης», ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης της ΕΕ, Copernicus.
Έρχεται μετά από ένα παρόμοιο σύννεφο σκόνης που κάλυψε την Ιβηρική χερσόνησο την περασμένη εβδομάδα, επηρεάζοντας την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως αναφέρει ο Independent.
Εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-3 δείχνουν το σύννεφο σκόνης να αιωρείται πάνω από τη νότια Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα, τη Λιβύη και την Τυνησία.
Στην Αθήνα υπήρξε μειωμένη ορατότητα, ενώ οι αρχές στην Κρήτη εξέδωσαν υγειονομικό συναγερμό για αιωρούμενα σωματίδια που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, συμβουλεύτηκαν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, όπου αυτό ήταν δυνατόν.
Ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Ελλάδας, δήλωσε ότι η ρύπανση και τα σωματίδια του αέρα θα πρέπει να καθαρίσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς η κατεύθυνση των ανέμων αλλάζει.
«Η σκόνη έφτασε μέχρι και τη Βαλτική σήμερα, ενώ κάλυψε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», έγραψε στο Twitter.
Ένας κάτοικος της Ελλάδας περιέγραψε τον πυκνό αέρα που προκάλεσε το φαινόμενο, λέγοντας: «Είναι σαν ο αέρας να είναι γεμάτος σκόνη κρέμας».
The Afrikaniki skoni (African dust) is upon us in Greece, gloomy and suffocating. Temps reached 32C in Crete yesterday as storms of up to 100 million tons of fine sand swirl hundreds of kilometres from North Africa. It’s like the air is full of custard powder. 😷 📷InGr pic.twitter.com/02nwKCMdFd
— Nomadpossum 🐟🇬🇷 🇦🇺 (@nomadpossum) March 28, 2024
Στη Μάλτα, τα επίπεδα σωματιδίων έφτασαν τα 514 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τους Times of Malta. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λένε ότι τα επίπεδα δεν πρέπει να υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 45 σε διάστημα 24 ωρών.
- Φωτιά στο MAGA βάζει ο Κάρλσον – «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτόν – αποκάλυψε το μίσος του σε μένα και άλλους χριστιανούς»
- Μπαρτσελόνα: Εκτός για 1,5 μήνα ο Κλάιμπερν – Χάνει και το ματς με τον Ολυμπιακό
- Καιρός: Εκδηλώθηκε παγετός στη Βόρεια Ελλάδα – Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες την Κυριακή
- Το άρωμα του χρόνου – Πώς ο καπνός των τελετών έγινε μνήμη στο δέρμα
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά σε αποθήκες εργοστασίου στου Ρέντη
- Το πρώτο καλάθι του Μόντε Μόρις με τη φανέλα του Ολυμπιακού (vids)
- Πάτρα: Συνελήφθη για απάτες μέλος συμμορίας – Λεία άνω των 120.000 ευρώ – Ενεχυροδανειστήρια στο κόλπο
- Greek PM Highlights Budget, Tax Cuts and Reforms in Year-End Message
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 21.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)



![Δημόσιο Χρέος: Γιατί «κατεβάζει» την παραγωγικότητα στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/debt-300x300.jpg)













































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [21.12 – 27.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/POSTER-copy-3-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442