Για δύο μήνες παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά – Η ανακοίνωση Ερντογάν και η επιβεβαίωση από τη Μόσχα
Από την πλευρά του, το Κίεβο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού».
Η Ρωσία επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατείνεται για δύο μήνες.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η συμφωνία παρατείνεται για να βοηθηθούν χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πρόσθεσε ότι η συνολική εκτίμηση της Ρωσίας για την κατάσταση σχετικά με τη συμφωνία «δεν έχει αλλάξει».
Η επιβεβαίωση της ρωσικής πλευράς ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ για την παράταση της αποκαλούμενης και ως «Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά».
Από την πλευρά του, το Κίεβο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.
«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας, αλλά τονίζουμε ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουμπράκοφ, με ανάρτηση στο Facebook.
Η δήλωση Ερντογάν για τη δίμηνη παράταση της συμφωνίας
Η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο Ερντογάν.
Μία μέρα νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει αύριο, Πέμπτη, από τη συμφωνία αυτή, αν δεν ικανοποιηθεί σειρά απαιτήσεων για το εμπόριο των δικών της αγροτικών προϊόντων.
«Αποφασίστηκε να παραταθεί η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα για δύο ακόμη μήνες», μια συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο του 2022, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του σε αξιωματούχους του κόμματός του.
Η δήλωση Ερντογάν έγινε αφού το τελευταίο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε σήμερα από ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, δυνάμει της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση τροφίμων που εξάγονται από τη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ+
- Μπραντ Πιτ: Στη Χαλκίδα για τα γυρίσματα – Ακολουθεί το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Αθήνα
- Η ανεργία στην ευρωζώνη πέφτει απροσδόκητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
- Απότομη άνοδος των τιμών στα λιπάσματα – Κίνδυνος για ελλείψεις στα τρόφιμα αν συνεχιστεί ο πόλεμος στο Ιράν
- Στήριξη στην Κύπρο και καμία εμπλοκή στον πόλεμο ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν ζητεί η αντιπολίτευση
- Η επένδυση του KSI στη Ντάγκεναμ & Ρέντμπριτζ δεν είναι απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο
- Μουρτζούκου: Η έκθεση των ψυχιάτρων – Είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών της
- Ρωσία και Λευκορωσία με τη σημαία τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2026
- ΒΗΜΑ: Έρχεται την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442