Κίνα και Ρωσία σχεδιάζουν ερευνητικό σταθμό στη Σελήνη
Ο Διεθνής Επιστημονικός Σεληνιακός Σταθμός θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του φεγγαριού.
Μνημόνιο για την δημιουργία διεθνούς ερευνητικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ή και στην επιφάνεια του φεγγαριού υπέγραψαν οι διαστημικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Κίνας.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι Πεκίνο και Μόσχα θα συνεργαστούν για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του σταθμού, χωρίς όμως να παραθέτει το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου.
Ο Διεθνής Επιστημονικός Σεληνιακός Σταθμός θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του φεγγαριού.
«Η Κίνα και η Ρωσία θα αξιοποιήσουν την συσσωρευμένη εμπειρία τους στη διαστημική επιστήμη, έρευνα και ανάπτυξη και την χρήση διαστημικού εξοπλισμού και διαστημικής τεχνολογίας προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού έναν οδικό χάρτη» ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους (στα κινεζικά).
Το σχέδιο ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία και θα προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όποια άλλη χώρα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, αναφέρει το Reuters.
Το μνημόνιο υπογράφηκε την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας, Ζανγκ Κετζιάν.
Η Ρωσία, κάποτε πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης, έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες στο πρόσφατο ενεργητικό της, όπως την αποστολή Chang’e-5 που έφερε πέρυσι στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης.
Μια άλλη κινεζική αποστολή με την ονομασία Tianwen-1 τέθηκε τον περασμένο μήνα σε τροχιά γύρω από τον Άρη και ετοιμάζεται να απελευθερώσει σκάφος που θα επιχειρήσει προσεδάφιση εντός του Μαΐου.
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442