Πολωνία: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης δύο σπηλαιολόγων
Οι διασώστες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά για να ανοίξουν δρόμο προκειμένου να φτάσουν στους δύο εγκλωβισμένους, όμως η διαδικασία δεν προμηνύεται γρήγορη.
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επιχείρηση διάσωσης δύο σπηλαιολόγων που είναι εγκλωβισμένοι σε σπηλιά στην οροσειρά Τάτρα της Πολωνίας.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από 24 διασώστες και όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης την Κυριακή ότι ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να επικοινωνήσουν με τους δύο σπηλαιολόγους, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες καθώς είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι διασώστες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά για να ανοίξουν δρόμο προκειμένου να φτάσουν στους δύο εγκλωβισμένους, όμως η διαδικασία δεν προμηνύεται γρήγορη.
«Ο μόνος τρόπος να τους φτάσουμε είναι μέσω μιας σειράς ιδιαίτερα περίπλοκων πυροτεχνικών ενεργειών», σχολίασε ο Γιαν Κριστόφ, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας έρευνας και διάσωσης Τάτρα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN.
«Διαθέτουμε τα απαραίτητα υλικά, αλλά ίσως πάρει χρόνο», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια διαδικασία που ίσως κρατήσει ημέρες, αν όχι εβδομάδες», τόνισε.
Οι δύο σπηλαιολόγοι παγιδεύτηκαν στη σπηλιά Βίλκα Σνιέζνα, την πιο μεγάλη και βαθιά της οροσειράς Τάτρα, το Σάββατο, με τα σωστικά συνεργεία να ενημερώνονται για το συμβάν από συναδέλφους τους που τους συνόδευαν.
Η πρώτη ομάδα διάσωσης εστάλη στο σημείο το Σάββατο το βράδυ και έκτοτε δύο ακόμη ομάδες έχουν σπεύσει στο σημείο, σύμφωνα με το TVN. Όπως δήλωσε ο Κριστόφ, Σλοβάκοι διασώστες ενδέχεται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.
Η επιχείρηση διάσωσης είναι δύσκολη καθώς το νερό που έχει πλημμυρίσει τα σπήλαια ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των εγκλωβισμένων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442