Πειραματικό φάρμακο προστατεύει από τη γρίπη σε μια δόση
Μία και μόνο δόση ενός νέου εισπνεόμενου φαρμάκου κατά της γρίπης προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τα σημερινά αντιγριπικά φάρμακα που λαμβάνονται σε πολλές δόσεις, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές που το δοκίμασαν σε πειραματόζωα.
2
Μία και μόνο δόση ενός νέου εισπνεόμενου φαρμάκου κατά της γρίπης προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τα σημερινά αντιγριπικά φάρμακα που λαμβάνονται σε πολλές δόσεις, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές που το δοκίμασαν σε πειραματόζωα.
Ηπειραματική ουσία λανιναμιβίρη της ιαπωνικής Daiichi Sankyo μείωσε σημαντικά την πιθανότητα θανάτου σε ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον επικίνδυνο ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1.
Μάλιστα το ποσοστό των πειραματόζωων που επέζησαν ήταν μεγαλύτερο από ό,τι σε μια δεύτερη ομάδα ποντικών που έλαβαν Tamiflu (οσελταμιβίρη), το πλέον διαδεδομένο αντιγριπικό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Pathogens από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Daiichi Sankyo σκοπεύει τώρα να καταθέσει αίτηση κυκλοφορίας για το νέο φάρμακο με την προοπτική να το λανσάρει στην αγορά το 2011.
Η λανιναμιβίρη ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Tamiflu και το Relenza (ζαναμιβίρη), τα δύο κυριότερα αντιγριπικά φάρμακα. Και οι τρεις ουσίες αναστέλλουν τη νευραμινιδάση, ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί ο ιός της γρίπης για να εισβάλλει στα κύτταρα.
Το Tamiflu είναι χάπι, ενώ το Relenza και η λανιναμιβίρη είναι εισπνεόμενα φάρμακα. Η λανιναμιβίρη, όμως, έχει μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής, δηλαδή διατηρείται ενεργή στον οργανισμό για περισσότερο χρόνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Γιώργος Κοροπούλης και οι «Αναμνήσεις από τη ζωή του Παπαδιαμάντη» ως αντίδοτο στη γενικευμένη λήθη
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Για την πρόκριση οι «πράσινες», για να μείνουν στο κόλπο οι «ερυθρόλευκες»
- Θεσσαλονίκη: Aπολογείται σήμερα ο 19χρονος που ήταν παρών στη δολοφονία του Κλεομένη στη Καλαμαριά
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ο μπερές της «Υπολοχαγού Νατάσσα» έγινε έκθεμα σε μουσείο
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Κατασχέθηκαν 400 πίνακες εκ των οποίων 8 είναι πλαστοί
- Πούτιν: Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης
- Τιτανομαχία Καραλή – Ντουπλάντις στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου
- Θεσσαλονίκη: Κλήσεις σε 1.750 οδηγούς για παράνομο παρκάρισμα μπροστά σε κάδους – Πόσο είναι το πρόστιμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442