Τρόφιμα «φιλικά στο κλίμα» κάνουν ντεμπούτο στη Σουηδία
Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα του κόσμου που εφαρμόζει σύστημα πιστοποίησης για τρόφιμα των οποίων η παραγωγή απελευθερώνει λιγότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Ορισμένοι, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς των εταιρειών.
Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα του κόσμου που εφαρμόζει σύστημα πιστοποίησης για τρόφιμα των οποίων η παραγωγή απελευθερώνει λιγότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Η πρώτη εταιρεία που αποκτά το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την ετικέτα «κλιματικής πιστοποίησης» είναι μια μικρή μονάδα παραγωγής γάλακτος βόρεια της Στοκχόλμης, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού New Scientist.
Για να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση οι εταιρείες τροφίμων οφείλουν να αποδείξουν ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις διαδικασίες παραγωγής.
«Το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι έχουν γίνει βελτιώσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μειώσεις των εκπομπών κατά 5 έως 80 τοις εκατό» εξήγησε η Αννα Ρίχτερ, σύμβουλος της Ομοσπονδίας Σουηδών Αγροτών και επικεφαλής της ομάδας που καθορίζει τις προδιαγραφές των «πράσινων» τροφίμων.
Αλλοι αναλυτές εξέφρασαν πάντως επιφυλάξεις για το πόσο αξιόπιστοι μπορεί να είναι οι ισχυρισμοί των εταιρειών τροφίμων, δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τις εκπομπές από τα διάφορα στάδια παραγωγής.
Ο Σπυρίδων Περεσιάδης (1854–1918) ήταν σημαντικός Έλληνας θεατρικός συγγραφέας της ύστερης περιόδου του 19ου αιώνα, γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει την ηθογραφία με τον λυρισμό, όπως στο έργο «Ο Μαγεμένος Βοσκός».