Τις προτάσεις του για τον Πολιτισμό παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ
Τη δική του πολιτιστική πρόταση, έναν Χάρτη Πολιτισμού, παρουσίασε ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνονται η αξιοποίηση των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων, η εξαγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και η ενοποίηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών.
Τη δική του πολιτιστική πρόταση, έναν Χάρτη Πολιτισμού, παρουσίασε την Δευτέρα ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στις προτάσεις του κόμματος περιλαμβάνονται η αξιοποίηση των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων, η εξαγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και η ενοποίηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών.
Η υπεύθυνη του τομέα, Μαρία Δαμανάκη, με τους κυρίους Κ. Καρτάλη και Συλβάνα Ράπτη, ανέπτυξαν τα «δέκα θέματα – αιχμές για την πολιτιστική πολιτική», τονίζοντας ότι «στη νέα εποχή, κατά την οποία έχει αλλάξει η έννοια του Πολιτισμού, πρέπει να υπάρξουν νέες θέσεις και προτάσεις προς την κοινωνία σε ό,τι αφορά τα θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο Χάρτης Πολιτισμού είναι κείμενο διαβούλευσης, με στόχους τη στήριξη στον δημιουργό και την ελευθερία πρόσβασης και επιλογής στους πολίτες, στους οποίους απευθύνεται.
Η αξιοποίηση των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων, η εξαγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με την προώθηση των αδειών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, η ενοποίηση όλων των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, που αφορούν το ευρύτερο πολιτιστικό περιβάλλον, αποτελούν τμήμα των νέων προτάσεων του Κινήματος, περί Πολιτισμού.
Στο κείμενο του νέου Χάρτη Πολιτισμού προβλέπεται επίσης, η ίδρυση του Συνηγόρου του Μνημείου και του Δημόσιου Χώρου, στα πλαίσια του Συνηγόρου του Πολίτη και η στελέχωσή του με ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνδρομή όλων των πολιτών.
Ειδικότερα, η κ. Δαμανάκη έκανε λόγο για «τον πολιτισμό της καθημερινότητας, δηλαδή, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την αισθητική, την αρχιτεκτονική και λειτουργικότητα των οικισμών, τις αξίες των καθημερινών βιωμάτων και των μέσων επικοινωνίας και τέλος, τον ψηφιακό πολιτισμό».
Η Σ. Ράπτη, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί επερώτηση του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, σχετικά με την τύχη της Ακαδημίας Τεχνών, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «για δέσμευση, που από το 2004 έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και παραμένει στα χαρτιά».
Όπως έγινε γνωστό, ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί, στο επόμενο χρονικό διάστημα, με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», στα πλαίσια της διεθνούς Σοσιαλιστικής, ώστε να αναπτυχθεί νέα κινητοποίηση στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.
Τέλος, η Μ.Δαμανάκη ζήτησε την κάλυψη μόνιμων αναγκών στο υπουργείο Πολιτισμού με αντικειμενικά, διαφανή κριτήρια, μέσω ΑΣΕΠ, και αναφέρθηκε στο «ρεκόρ» του υπουργείου Πολιτισμού σε συμβασιούχους υπαλλήλους.
Μπορεί τα New Year's resolutions να μοιάζουν λίγο αστεία, αλλά αν είναι να μπούμε σε αυτό το «παιχνίδι» ας το κάνουμε σωστά. Τα μυστικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι σπόροι chia μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.