Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε κατ αρχήν το σχέδιο για το διάδοχο του διαστημικού λεωφορείου

Εγκρίθηκε κατ αρχήν το σχέδιο για το διάδοχο του διαστημικού λεωφορείου

Η ανάπτυξη του σκάφους που θα αντικαταστήσει τα διαστημικά λεωφορεία πέρασε την Τετάρτη ένα κρίσιμο τεστ, καθώς η NASA ενέκρινε την έκθεση προκαταρκτικής αξιολόγησης για το σχέδιο του πυραύλου Ares. Ανοιχτό παραμένει πάντως το πρόβλημα των έντονων κραδασμών.

36

Η ανάπτυξη του σκάφους που θα αντικαταστήσει τα διαστημικά λεωφορεία πέρασε την Τετάρτη ένα κρίσιμο τεστ, καθώς η NASA ενέκρινε την έκθεση προκαταρκτικής αξιολόγησης για το σχέδιο του πυραύλου Ares.

Μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση του σχεδίου προγραμματίζεται για το 2009, ενώ την ίδια χρονιά θα εξεταστεί και η έκθεση προκαταρκτικής αξιολόγησης της κάψουλας Orion για τους αστροναύτες, η οποία θα εκτοξεύεται τοποθετημένη κορυφή του πυραυλοφορέα Ares.

Η έκθεση που εγκρίθηκε ομόφωνα από ανώτατους αξιωματούχους της υπηρεσίας είναι η πρώτη έκθεση για διαστημικό όχημα που εξετάζεται από το 1973, όταν δόθηκε το πρώτο πράσινο φως για το διαστημικό λεωφορείο.

Ενα βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι οι έντονοι κραδασμοί στους οποίους θα υποβάλλεται το Orion κατά την εκτόξευση. Τον περασμένοι μήνα, οι μηχανικοί της NASA ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να επιλύσουν το πρόβλημα με μηχανισμούς απόσβεσης δονήσεων, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού το σύστημα περάσει την αξιολόγηση.

Περίπου 10% των άλλων προβλημάτων που ανέφεραν οι μηχανικοί δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι δεν απαιτείται ξεχωριστή έκθεση. Τέτοια προβλήματα είναι τα υψηλά επίπεδα θορύβου και η δυνατότητα εκτόξευσης κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, ειδικά όταν υπάρχουν κεραυνοί.

Για την ανάπτυξη του πυραύλου Ares και του οχήματος Orion η NASA θα δαπανά 3 δισ. δολάρια το χρόνο. Η πρώτη επανδρωμένη πτήση αναμένεται το 2015.

Τα διαστημικά λεωφορεία προγραμματίζεται να αποσυρθούν οριστικά το 2010, οπότε η NASA θα πρέπει να βασίζεται στα ρωσικά Soyuz για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως το 2015.

Σύμφωνα ωστόσο με εσωτερική αλληλογραφία της NASA, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με αφορμή την κρίση στον Καύκασο, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε παράταση ζωής για τον γερασμένο στόλο της NASA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο