Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πρώτη συμφωνία στο Χόλιγουντ για τη νέα σύμβαση εργασίας των ηθοποιών

Πρώτη συμφωνία στο Χόλιγουντ για τη νέα σύμβαση εργασίας των ηθοποιών

Σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν την Τετάρτη τα σχέδια του Σωματείου των Ηθοποιών του Κινηματογράφου (SAG) του Χόλιγουντ για πιέσεις στις κινηματογραφικές εταιρείες με στόχο μεγαλύτερες αυξήσεις στα μέλη της, καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο του κλάδου επικύρωσε τη νέα συλλογική σύμβαση.

43

Σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν την Τετάρτη τα σχέδια του Σωματείου των Ηθοποιών του Κινηματογράφου (SAG) του Χόλιγουντ για πιέσεις στις κινηματογραφικές εταιρείες με στόχο μεγαλύτερες αυξήσεις στα μέλη της, καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο του κλάδου, η Ένωση Αμερικανών Ηθοποιών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (ΑFTRA), επικύρωσε με καθολική ψηφοφορία τη συλλογική σύμβαση που είχε υπογράψει η διοίκησή του με τους εργοδότες.

Η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η AFTRA, στα 70.000 μέλη της οποίας συμπεριλαμβάνονται ο Τομ Χανκς, ο Κέβιν Σπέισι και η Σάλι Φιλντ, είχε απορριφθεί από τη SAG, η οποία είχε καλέσει τα περίπου 40.000 μέλη της που ανήκουν και στην AFTRA, να καταψηφίσουν τη συλλογική σύμβαση.

Στη ψηφοφορία η οποία διεξήχθη την Τρίτη, το 62% των μελών της Ένωσης ενέκρινε τη συμφωνία αν και δεν ανακοινώθηκε η ακριβής προσέλευση στις κάλπες.

«Η πλειοψηφία των μελών μας τελικά εστίασε σε αυτό που είχε σημασία, τα προφανή οφέλη από μία συλλογική σύμβαση που περιέχει ουσιαστικά κέρδη για κάθε κατηγορία καλλιτέχνη, τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα καινούργια μέσα» δήλωσε μετά από την ψηφοφορία η πρόεδρος της AFTRA, Ρομπέρτα Ρίντσον.

Όμως παρατηρητές στο Χόλιγουντ σημειώνουν ότι παρά την επικύρωση, το 62% θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό καθώς συνήθως οι παρόμοιες συμφωνίες επικυρώνονται με ποσοστά άνω του 90%.

Η Ρίντσον απέδωσε τη χαμηλή διαφορά στη σύγχυση που προκάλεσε στους ηθοποιούς η έκκληση του SAG για απόρριψη της συμφωνίας.

«Αντιμετωπίσαμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση κατά την οποία ένα άλλο συνδικάτο ξεκίνησε μία καλά χρηματοδοτημένη και κακόβουλη επίθεση εναντίον της διαδικασίας επικύρωσης» είπε η πρόεδρος της AFTRA.

Το SAG, μέλη του οποίου είναι μεταξύ άλλων οι Τζακ Νίκολσον και Σον Πεν, είχε καλέσει τους ηθοποιούς να καταψηφίσουν τη συμφωνία έτσι ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί μία πιο ευνοϊκή συμφωνία με τις εταιρίες για τα μέλη της που εργάζονται τόσο σε ταινίες, όσο και στην τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Η διοίκηση της AFTRA υποστήριξε ότι διασφάλισε τους καλύτερους δυνατούς όρους χωρίς απεργία, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων μισθών, επιπλέον αμοιβών για τις επαναλήψεις και δικαιωμάτων από την προβολή στο Διαδίκτυο ενώ είχε προειδοποιήσει ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγούσε το Χόλιγουντ σε εργασιακή αναταραχή.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στο SAG και στις εταιρίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τα ίδια θέματα, η διαφωνία επί των οποίων είχε οδηγήσει πριν από λίγους μήνες τους σεναριογράφους σε απεργία που κράτησε 14 εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν για θέματα όπως η αμοιβή ενός μέλους της Ένωσης για εργασία που δημιουργείται για το Διαδίκτυο, ενώ το SAG επιμένει να ζητά υψηλότερες αμοιβές για τις πωλήσεις των DVD, αν και τόσο οι σεναριογράφοι, όσο και η AFTRA είχαν εξαναγκαστεί να αποσύρουν το αίτημα.

Οι προβλέψεις που ενεκρίθησαν στη ψηφοφορία της AFTRA είναι περίπου ίδιες με τις προτάσεις που κατατέθηκαν πριν από μία εβδομάδα στο SAG, λίγες ώρες πριν λήξει η τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τα μέλη του, και σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι κόστους 250 εκ. δολαρίων.

Οι εταιρίες έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με το SAG έχουν ολοκληρωθεί και κάλεσαν την ηγεσία του Σωματείου να επιτρέψει στα μέλη του να ψηφίσουν για την τελική προσφορά.

Η διοίκηση του Σωματείου υποβαθμίζει το ενδεχόμενο απεργίας, ενώ εξίσου απίθανο θεωρείται και το ενδεχόμενο εργοδοτικής ανταπεργίας από τις εταιρείες.

Πάντως η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται σε καθεστώς απεργίας εκ των πραγμάτων, καθώς οι μεγάλες εταιρείες έχουν σταματήσει εκ των προτέρων τις περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές τους, έτσι ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας δαπανηρής εργασιακής αναταραχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο