Σπάνιες χαλκογραφίες του Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη
Διακόσιες δέκα πολύτιμες χαλκογραφίες του Γκόγια, που συνθέτουν τέσσερις σειρές έργων του, παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη από τις 25 Ιουνίου, σε μια έκθεση-αφιέρωμα στα 180 χρόνια από τον θάνατό του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου.
43
Διακόσιες δέκα πολύτιμες χαλκογραφίες του Γκόγια, που συνθέτουν τέσσερις σειρές έργων του,παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη (Βασ. Κωνσταντίνου 52, Αθήνα)από τις 25 Ιουνίου, σε μια έκθεση-αφιέρωμα στα 180 χρόνια από τον θάνατό του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου.
Η έκθεση έχει τίτλο Αφιέρωμα στον Φρανσίσκο Γκόγια. Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι χαλκογραφίες βρίσκονται στις αποθήκες της Πινακοθήκης εδώ και 50 χρόνια, όμως η ένταξή τους στις μόνιμες συλλογές της έχει κριθεί αδύνατη για τρεις λόγους:
Πρώτον, διότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για μόνιμη έκθεση χαρακτικών. Δεύτερον, γιατί αυτά τα πολύτιμα, ευπαθή στο φως και την υγρασία, χαρακτικά αριστουργήματα που είναι τυπωμένα σε χαρτί πρέπει να προφυλάσσονται από τις επιδράσεις του φωτός, για να μην καταστραφούν και δεν επιτρέπεται να εκτίθενται για μεγάλα διαστήματα. Τρίτον, δεν ήταν καδραρισμένα. Τώρα βρέθηκε χορηγός για το καδράρισμα και τα χαρακτικά θα καταλάβουν προσωρινά τους κεντρικούς εκθεσιακούς χώρους της Πινακοθήκης.
Οι τέσσερις σειρές έργων που θα παρουσιαστούν είναι οι: «Disparates – Τρέλες», «Τα καπρίτσια», «Τα δεινά του πολέμου» και «Οι ταυρομαχίες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- NBA: Με τριπλ-νταμπλ και νικητήριο καλάθι του Γιόκιτς οι Νάγκετς «πέρασαν» από το Φοίνιξ (vids)
- Αγαθονήσι: Παρέλαση των δύο μαθητών του νηπιαγωγείου μαζί με μαθητές από τα Βριλήσσια
- Δίκη υποκλοπών: Πως οι δικηγόροι υπεράσπισης «έδειχναν» την ΕΥΠ ως βασική εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο
- Σε έναν κόσμο που αλλάζει και η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή
- «Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη διπλωματία των ΗΠΑ» λέει ο Μπαγαΐ
- Why March 25 Marks Greece’s Independence Day
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/3): Δράση με Champions League γυναικών στο MEGA και Euroleague
- Τσαγκαράκης: Οι πλαστοί πίνακες, η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο… κακός φωτισμός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442