Επέστρεψαν στο Ιράκ σπάνια αρχαία κομμάτια που εκλάπησαν το 2003
Σπάνιες αρχαιότητες που εντοπίστηκαν από τις αμερικανικές τελωνειακές αρχές στη Φιλαδέλφεια τον περασμένο μήνα και είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής (2003) επεστράφησαν τη Δευτέρα στις ιρακινές αρχές.
43
Σπάνιες αρχαιότητες που εντοπίστηκαν από τις αμερικανικές τελωνειακές αρχές στη Φιλαδέλφεια τον περασμένο μήνα και είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης στη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής (2003) επεστράφησαν τη Δευτέρα στις ιρακινές αρχές.
Σε τελετή που έγινε στη Βαγδάτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσίγιαρ Ζεμπάρι παρέδωσε τα ευρήματα στον υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας, Μοχάμεντ αλ-Ουράιμπι.
Ανάμεσα στα αρχαία που επεστράφησαν περιλαμβάνονται και 11 κυλινδρικές σφραγίδες από αχάτη και αλάβαστρο, που κάποτε τις φορούσαν στο λαιμό τους οι αξιωματούχοι και τις χρησιμοποιούσαν για να σφραγίζουν επίσημα έγγραφα. «Βρισκόμαστε ενώπιον αρχαιοτήτων που χρονολογούνται στο 2.000 π.Χ. και 3.000 π.Χ.» δήλωσε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμίρα Ιδάν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρχαιοτήτων Αμπντούλ-Ζάρα αλ-Ταλαγκάνι είπε ότι τα έργα τέχνης βρέθηκαν στη Φιλαδέλφεια τον περασμένο μήνα και παραδόθηκαν στην πρεσβεία του Ιράκ στην Ουάσινγκτον. Δεν διευκρίνισε όμως τις συνθήκες του εντοπισμού τους.
Πολλά έργα τέχνης έχουν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ και πολλές χιλιάδες αντικείμενα έχουν εξαφανιστεί από τους περίπου 10.000 αρχαιολογικούς χώρους σε όλο το Ιράκ. Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πάρει πίσω τα αντικείμενα, αρκετά από τα οποία έχουν εμφανιστεί σε δημοπρασίες σε όλον τον κόσμο.
Τον Απρίλιο, η Συρία επέστρεψε στο Ιράκ περίπου 700 κλεμμένα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα και χρυσά νομίσματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων κατά τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείου κλάπηκαν περίπου 15.000 αντικείμενα από τα οποία έχουν επιστραφεί περίπου 5.000 με 6.000. «Υπάρχουν 1.600 αντικείμενα στην Ιορδανία. Θα επιστραφούν σύντομα με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχουν και άλλα στις χώρες του Κόλπου και στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- NBA: Με τριπλ-νταμπλ και νικητήριο καλάθι του Γιόκιτς οι Νάγκετς «πέρασαν» από το Φοίνιξ (vids)
- Αγαθονήσι: Παρέλαση των δύο μαθητών του νηπιαγωγείου μαζί με μαθητές από τα Βριλήσσια
- Δίκη υποκλοπών: Πως οι δικηγόροι υπεράσπισης «έδειχναν» την ΕΥΠ ως βασική εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο
- Σε έναν κόσμο που αλλάζει και η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή
- «Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη διπλωματία των ΗΠΑ» λέει ο Μπαγαΐ
- Why March 25 Marks Greece’s Independence Day
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/3): Δράση με Champions League γυναικών στο MEGA και Euroleague
- Τσαγκαράκης: Οι πλαστοί πίνακες, η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο… κακός φωτισμός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442