Επικίνδυνα επίπεδα διοξινών και άλλων καρκινογόνων ουσιών ανιχνεύονται στο γάλα προβάτων που έβοσκαν περιμετρικά της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, κοντά στο Βόλο, αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής. Το γάλα πλέον καταστρέφεται, και η κατανάλωση προϊόντων από ζώα ελευθέρας βοσκής απαγορεύτηκε.
Επικίνδυνα επίπεδα διοξινών και άλλων καρκινογόνων ουσιών ανιχνεύονται στο γάλα προβάτων που έβοσκαν περιμετρικά της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, κοντά στο Βόλο.
Oι μετρήσεις, αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, αφορούν πέντε κοπάδια με 150- 200 πρόβατα το καθένα. Μέχρι την Πέμπτη κανείς αρμόδιος δεν είχε αποκαλύψει πού διοχετευόταν το γάλα.
Οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» προτείνουν την απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης στις επιβαρημένες περιοχές και την άμεση απομάκρυνση των κοπαδιών.
«Μετά κι από τις μετρήσεις θα συνεχίσουμε να δεσμεύουμε και να καταστρέφουμε το γάλα. Σε ό,τι αφορά το κρέας, έχει απαγορευτεί στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής», δήλωσε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μεργιαλής. «Ήδη ελήφθησαν και δείγματα από νερό γεωτρήσεων και βρυσών βιομηχανιών και θα ακολουθήσει η λήψη δειγμάτων σε κρέας από τα κοπάδια εντός και εκτός της επιβαρημένης περιοχής. Βάση των νέων αποτελεσμάτων θα καθορίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες», είπε.
Αναλύσεις στο Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών (ΕΦΑΜΑΔ) του «Δημόκριτου» έδειξε σοβαρή επιβάρυνση των κτηνοτροφικών προϊόντων με διοξίνες στα κτηνοτροφικά προϊόντα και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), ανθεκτικούς, οργανικούς ρύπους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Η συγκέντρωση των PCBs είναι 20 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Φτάνουν τα 22,60 πικογραμμάρια ανά γραμμάριο λίπους, ενώ η συνήθης συγκέντρωση στο πρόβειο γάλα ελληνικής προέλευσης δεν ξεπερνά το 0,5-1,0 pg/g λίπους. Η συνολική συγκέντρωση διοξινών και PCBs φτάνει τα 27,15pg/g λίπους, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 6 pg/g.
«Οι υψηλές συγκεντρώσεις PCBs που ανιχνεύτηκαν δείχνουν ότι υπάρχει μόλυνση της περιοχής κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα αλλά και από τη λειτουργία υψικαμίνων», αναφέρει έγγραφο του Δημόκριτου. Οι επιστήμονες είναι ζητούν να γίνουν μετρήσεις διοξινών και PCBs και στο έδαφος, τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας