Το έντονο στρες ίσως προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες στα παιδιά
Το συνεχές, έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο των παιδιών, υποδεικνύει μελέτη στη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης του στρες φαίνεται ότι συρρικνώνουν μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.
36
Το συνεχές, έντονοάγχος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο των παιδιών, υποδεικνύει μελέτη σε παιδιά που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες, φαίνεται ότι συρρικνώνουν τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, αναφέρουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
«Δεν μιλάμε για το στρες που έχει κανείς όταν κάνει τα μαθήματά του ή μαλώνει με τον πατέρα του. Μιλάμε για τραυματικό στρες» διευκρινίζει ο παιδοψυχίατρος Βίκτορ Κάριον, μέλος της ομάδας
Τα 15 παιδιά της μελέτης, 7 έως 13 ετών, έπασχαν απόδιαταραχή μετατραυματικού στρες λόγω σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, οικογενειακής βίας ή απώλειας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παρουσίαζαν τα εντονότερα συμπτώματα και τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης την ώρα του ύπνου στην αρχή της μελέτης ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν συρρίκνωση του ιππόκαμπου στο τέλος της μελέτης.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότιτα συμπτώματαεπιδεινώνονται σε έναν φαύλο κύκλο: Η μείωση στο μέγεθος του ιππόκαμπου καθιστά πιο δύσκολο για το παιδί να αντιμετωπίσει τα γεγονότα της ζωής και το στρες, οπότε αυξάνεται περαιτέρω το άγχος και τα επίπεδα κορτίζόλης, μια αύξηση που επιδεινώνει με τη σειρά της την εγκεφαλική βλάβη.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Pediatrics, την επιθεώρηση του Αμερικανικού Συλλόγου Παιδιατρικής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουλάχιστον 10 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό
- Καιρός: Συννεφιά και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα
- Πέντε ιδέες για πρωινό που «χαρίζουν» χρόνια ζωής
- Λευκωσία για την επίθεση στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι: «Περιορισμένες ζημιές»
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Πόσο ασφαλή (δεν) είναι τα τρένα μας;
- Η «φωνή του λαού» γίνεται αλγόριθμος: Ο Μάικλ Κέιν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει τις σχέσεις;
- Στενά του Ορμούζ: Το στρατηγικό πέρασμα για το πετρέλαιο στη μέγγενη του πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442