Ξεκίνησε η αποστολή Themis που θα μελετήσει το βόρειο σέλας
Πέντε πανομοιότυποι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από τη Φλόριντα με αποστολή να μελετήσουν πώς το αργοκίνητο, πράσινο βόρειο σέλας μπορεί να διασπάται σε πολύχρωμες ζώνες που «χορεύουν» στον ουρανό με μεγάλη ταχύτητα.
36
Πέντε πανομοιότυποι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από τη Φλόριντα με αποστολή να μελετήσουν το μηχανισμό που προκαλεί το σέλας κοντά στο Βόρειο Πόλο.
Ο πυραυλοφορέας Delta II πυροδοτήθηκε στις 01.01 ώρα Ελλάδας και περίπου μία ώρα αργότερα απελευθέρωσε τους δορυφόρους σε τροχιά, ανακοίνωσε η NASA. Είχαν προηγηθεί δύο αναβολές, την Παρασκευή και το Σάββατο, λόγω ισχυρών ανέμων ψηλά στην ατμόσφαιρα.
Η αποστολή Themis, κόστους 200 εκατ. δολαρίων αναμένεται να επιβεβαιώσει ένα από τα δύο ανταγωνιστικά μοντέλα που έχουν προταθεί για την εξήγηση του φαινομένου.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν τι προκαλεί τις αργοκίνητες ζώνες πράσινου φωτός πάνω από το βόρειο και το νότιο πόλο (Aurora Borealis και Aurora Australis αντίστοιχα). Δεν γνωρίζουν όμως πώς το σέλας μπορεί περιοδικά να γίνεται εντονότερο και να διασπάται σε κόκκινες, μοβ και άσπρες ζώνες που «χορεύουν στον ουρανό με μεγάλη ταχύτητα.
Το σέλας οφείλεται στον ηλιακό άνεμο, τη ροή ιόντων που πηγάζει από τον Ήλιο και βομβαρδίζει συνεχώς τη Γη. Τα ιόντα παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης, που λειτουργεί σαν ασπίδα για τον πλανήτη, και εκτρέπονται προς τους πόλους.
Εκεί, ψηλά στην ιονόσφαιρα, τα ιόντα συγκρούονται με άτομα της ατμόσφαιρας. Τα άτομα αυτά -κυρίως οξυγόνου- απορροφούν ενέργεια και την εκπέμπουν εκ νέου ως φωτόνια, τα οποία είναι ορατά ως λάμψεις.
Το σέλας συνήθως είναι σταθερό, μπορεί όμως να αρχίσει να μεταβάλλεται ταχύτητα λόγω των «ιονοσφαιρικών καταιγίδων», διαταράξεων στη ροή των σωματιδίων που εμφανίζονται σε ένα σημείο και εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα.
Η αποστολή Themis αναμένεται να αποκαλύψει πού και πότε εμφανίζονται αυτές οι καταιγίδες. Μια από τις θεωρίες που έχουν προταθεί προβλέπει ότι οι ιονοσφαιρικές καταιγίδες πυροδοτούνται περίπου 80.000 χλμ πάνω από τον ισημερινό, όταν ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες διαταράσσουν τη ροή των σωματιδίων από το διάστημα. Σύμφωνα με μια δεύτερη θεωρία, οι καταιγίδες πρωτοεμφανίζονται περίπου 160.000 χλμ πάνω από τον ισημερινό με την αυθόρμητη μετατροπή της μαγνητικής ενέργειας σε θερμότητα.
«Για πάντω από 30 χρόνια η πηγή αυτών των ιονοσφαιρικών καταιγίδων αναζητείται με μεγάλο ζήλο, η έρευνα είναι παλιά όσο ο ίδιος ο κλάδος της διαστημικής φυσικής» είχε δηλώσει ο Βασίλης Αγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουλάχιστον 10 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό
- Καιρός: Συννεφιά και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα
- Πέντε ιδέες για πρωινό που «χαρίζουν» χρόνια ζωής
- Λευκωσία για την επίθεση στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι: «Περιορισμένες ζημιές»
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Πόσο ασφαλή (δεν) είναι τα τρένα μας;
- Η «φωνή του λαού» γίνεται αλγόριθμος: Ο Μάικλ Κέιν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει τις σχέσεις;
- Στενά του Ορμούζ: Το στρατηγικό πέρασμα για το πετρέλαιο στη μέγγενη του πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442