Τάφος της εποχής του «αιρετικού φαραώ» Ακενατόν ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο
Ο τάφος του σφραγιδοφύλακα του «αιρετικού φαραώ» Ακενατόν ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς αρχαιολόγους στη αρχαία Σακάρα, νεκρόπολη της Μέμφιδος. Ο χώρος, πλούσιος σε τοιχογραφίες, έχει ηλικία περίπου 3.300 ετών.
36
Ο τάφος του σφραγιδοφύλακα του «αιρετικού φαραώ» Ακενατόν ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς αρχαιολόγους στη αρχαία Σακάρα, νεκρόπολη της Μέμφιδος. Ο χώρος, πλούσιος σε τοιχογραφίες, έχει ηλικία περίπου 3.300 ετών.
«Είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην περιοχή της Σακάρα», 30 χλμ νότια του Καΐρου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζαχί Χαουάς.
Ο τάφος ανήκε σε αξιωματούχο που κατονομάζεται από το βασιλικό καρτούς ως «Πτα Εμ Ουί», αναφέρει το Reuters. Στους ασβεστολιθικούς τοίχους διατηρούνται τοιχογραφίες σε ρεαλιστική τεχνοτροπία, καθώς εκείνη την εποχή είχαν πλέον εγκαταλειφθεί οι καλλιτεχνικές συμβάσεις της προηγούμενης περιόδου.
Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τον Πτα Εμ Ουί να δέχεται δώρα καθώς προχωρά προς τη μεταθανάτια ζωή, καθώς και σκηνές της καθημερινότητας, όπως μαϊμούδες που τρώνε χουρμάδες.
Ο φαραώ Ακενατόν της 18ης δυναστείας (γνωστός και ως Αμένοφις IV) βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1379 έως το 1362 π.Χ. και έβαλε μπροστά ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έσπασε την πολυθεΐστική παράδοση της Αιγύπτου. Εγκατέλειψε ή υποβίβασε τους παλιούς θεούς και προσπάθησε να επιβάλλει τη μονοθεΐστική λατρεία του Ατέν, θεού του Ήλιου.
Λίγα χρόνια μετά την άνοδό του στο θρόνο, μετέφερε την πρωτεύουσα της Αιγύπτου από τις Θήβες στην καινούργια πόλη που έκτισε, Ακχετατόν.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν όμως ότι η Σακάρα, η νεκρόπολη όπου αναπαύονταν οι αξιωματούχοι της ακόμα παλαιότερης πρωτεύουσας Μέμφιδος, έξω από το Κάιρο, διατήρησε τη σημασία της ακόμα και μετά τη μεταρρύθμιση του Ακενατόν.
Η ομάδα των Ολλανδών αρχαιολόγων εργάζεται στη Σακάρα από τη δεκαετία του 1990 και πριν λίγα χρόνια έφερε στο φως τον τάφο ενός ιερέα της εποχής του Ακενατόν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουλάχιστον 10 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό
- Καιρός: Συννεφιά και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα
- Πέντε ιδέες για πρωινό που «χαρίζουν» χρόνια ζωής
- Λευκωσία για την επίθεση στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι: «Περιορισμένες ζημιές»
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Πόσο ασφαλή (δεν) είναι τα τρένα μας;
- Η «φωνή του λαού» γίνεται αλγόριθμος: Ο Μάικλ Κέιν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει τις σχέσεις;
- Στενά του Ορμούζ: Το στρατηγικό πέρασμα για το πετρέλαιο στη μέγγενη του πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442