Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γενετικά τροποποιημένοι χοίροι παράγουν υγιεινό… ιχθυέλαιο

Γενετικά τροποποιημένοι χοίροι παράγουν υγιεινό… ιχθυέλαιο

Ένα μικροσκοπικό σκουλήκι ίσως αποδειχθεί το κλειδί για πιο υγιεινό μπέικον. Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν χοίρους που διαθέτουν ένα από τα γονίδια του σκουληκιού για να παράγουν στο κρέας τους λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν τον οργανισμό.

36

Ένα μικροσκοπικό σκουλήκι ίσως αποδειχθεί το κλειδί για πιο υγιεινό μπέικον. Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν χοίρους που διαθέτουν ένα από τα γονίδια του σκουληκιού για να παράγουν στο κρέας τους λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία απαντώνται κυρίως στα ψάρια και πιστεύεται ότι προστατεύουν τον οργανισμό.

Τα γενετικά τροποποιημένα ζώα προς το παρόν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πείραμα, ωστόσο οι επιστήμονες είναι θεωρητικά έτοιμοι να εφαρμόσουν την ίδια τεχνική και στις αγελάδες και τα κοτόπουλα, ώστε να βελτιωθεί η διατροφική αξία του κρέατος.

«Όλοι θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε περισσότερα ω-3 στη δίαιτά μας» σχολιάζει ο Δρ Τζιν Κανγκ, δημιουργός των νέων γουρουνιών στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι χοίροι δημουργήθηκαν με τεχνικές χειρισμού DNA και κλωνοποίησης. To γονίδιο fat-1 του νηματώδη σκουλικιού C.elegans εισήχθη σε κλωνοποιημένα έμβρυα γουρουνιού, τα οποία στη συνέχεια εμφυτεύθηκαν στη μήτρα θηλυκών χοίρων.

Tα μικρά που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία παράγουν ένα ένζυμο το οποίο μετατρέπει τα λιγότερο υγιεινά λιπαρά ω-6 στα πιο χρήσιμα ω-3. Η συνολική περιεκτικότητα σε λίπος παραμένει πάντως η ίδια.

Η βιομηχανία τροφίμων δείχνει μεγάλο ενδιαφέρουν για τα ω-3, τα οποία προστατεύουν την καρδιά, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και ίσως προλαμβάνουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ελπίζοντας να δημιουργήσουν νέα διατροφικά προϊόντα που προσελκύουν τον καταναλωτή, εταιρείες όπως η Monsanto και η DuPont αναπτύσσουν καλιεργούμενα φυτά που παράγουν ω-3. Σύμφωνα με τον Δρ Κανγκ, αυτή τη στιγμή πάνω από 30 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με το γονίδιο fat-1.

Ωστόσο, η μετάβαση στο γενετικά τροποποιημένο μενού δεν αναμένεται σύντομα. Αν και το κοινό στις ΗΠΑ ήδη καταναλώνει γενετικά τροποποιημένη σόγια με πλεονεκτήματα για τους ίδιους τους αγρότες, παραμένει αμφίβολο αν το γενετικά τροποποιημένο κρέας θα τύχει θετικής υποδοχής στην αγορά.

Προς το παρόν, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει κανένα γενετικά τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση, και η συζήτηση για το κατά πόσο τέτοιοι οργανισμοί πρέπει να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα αναμλενεται να συνεχιστεί για χρόνια σε κλίμα έντονης διαμάχης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Nature Biotechnology.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο