Δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη μάστιγα της λειψυδρίας
Παρά τη σημασία του και τη συχνά ιερή του φύση, το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό, αναφέρει ο Κόφι Ανάν στο μήνυμά του για το νερό.
Παρά τη σημασία του και τη συχνά ιερή του φύση, το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές. Το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ το 40% στερείται εγκαταστάσεων βασικής υγιεινής, αναφέρει ο Κόφι Ανάν στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.
Γι αυτό το λόγο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο ψήφισμα με το οποίο ανακήρυξε τη δεκαετία 2005 -2015 ως τη Διεθνή Δεκαετία για Δράση, «Νερό για τη Ζωή», έκανε έκκληση για πιο συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για την πρόσβαση στο νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής.
Σήμερα, στις νότιες ακτές της Μεσογείου, μόνο το 60% των αγροτικών περιοχών έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, στο προσεχές μέλλον το 38% του πληθυσμού της Μεσογείου θα ζει σε ζώνες με έντονη λειψυδρία.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με το Τέταρτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό που πραγματοποιείται στην Πόλη του Μεξικού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί όλους τους συμμετέχοντες να συνεργαστούν και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο για το επείγον αυτής της υπόθεσης.
Ενδιαφέροντα στοιχεία ακούστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (20/3), το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας, φορείς με τους οποίους εκπροσωπείται η χώρα μας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Νερού:
-Περισσότεροι από 2,5 δις άνθρωποι, δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει άμεση πρόσβαση στο νερό. -Το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εκ των οποίων οι μισοί είναι στην Κίνα και την Ινδία. -Ένα δις άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό. -Ένας Καναδός χρησιμοποιεί ημερησίως 6 φορές περισσότερο νερό από τον μέσο Ινδό . -Το 86% των υδάτινων διαθέσιμων πόρων ξοδεύεται αλόγιστα. -Το πόσιμο νερό μολύνεται και αχρηστεύεται παράλογα, τη στιγμή που αποτελεί το 1% του συνόλου του ύδατος (97% θαλάσσιο , 2% πάγοι).
«Διπλωματία υδάτων» για τον Έβρο
Διακρατική συνεργασία για την ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των νερών του Έβρου ζητά η Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΜΕΠΑΑ) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
«Τα έργα στην περιοχή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά χωρίς τη συνεργασία και την κοινή διαχείριση του ποταμού με όφελος και για τις 3 χώρες που διασχίζει (Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα). Η διαχείριση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο Διακρατικών Συνεργασιών οι οποίες θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της ΚΟ 2000/60 και όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να ασκήσει διπλωματία των υδάτων».
«Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε την άμεση ενεργοποίηση Διακρατικών Συνεργασιών και Επιτροπών με τη συμβολή του ΤΕΕ, οι οποίες θα επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων που αφορούν στην ποιότητα και την ποσότητα των διακρατικών νερών» αναφέρει σε μήνυμά του.
Κάποιες από τις προτάσεις του ΤΕΕ είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με τις έστω και καθυστερημένα εισαχθείσες ρυθμίσεις που αφορούν στην διάρθρωση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, στην Οργάνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των υδρογεωτρήσεων.
«Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε με έμφαση ότι οι ρυθμοί εφαρμογής όλων αυτών είναι απελπιστικά αργοί» σημειώνει η Μόνιμη Επιτροπή.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας