Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με Φωτόπουλο και Παππά καλωσορίζει το 2006 το Μουσείο Μπενάκη

Με Φωτόπουλο και Παππά καλωσορίζει το 2006 το Μουσείο Μπενάκη

Με δύο σημαντικές εκθέσεις -τον Κόσμο του Διονύση Φωτόπουλου και τις Σπουδές για το έφιππο του Γιάννη Παππά- καλωσορίζει το Μουσείο Μπενάκη το 2006, στο κτίριο της οδού Πειραιώς. 

43

Με δύο σημαντικές εκθέσεις -τον Κόσμο του Διονύση Φωτόπουλου και τις Σπουδές για το έφιππο του Γιάννη Παππά- καλωσορίζει το Μουσείο Μπενάκη το 2006, στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Ουρές σχηματίζονται ήδη στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Μάρτιο, του διεθνούς φήμης σκηνογράφου Δ.Φωτόπουλου, ενώ μεγάλη αίσθηση προκαλεί η έκθεση του Γ.Παππά, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται προπλάσματα μικρού και μεγάλου μεγέθους και μια σειρά από σχέδια με θέμα το έφιππο.

Για τον Γιάννη Παππά το έφιππο ήταν μια πρόκληση, ένα πρόβλημα πολύπλοκο για την λύση του οποίου δούλεψε με συχνές επισκέψεις σε ιπποφορβεία και ομίλους ιππασίας, σχεδιάζοντας εκ του φυσικού, φωτογραφίζοντας και φτιάχνοντας προπλάσματα ώστε να εξοικειωθεί με την μορφολογία του αλόγου και να πετύχει τη σχέση των όγκων και της αναλογίας αλόγου και ιππέα.

Την επιμέλεια και το στήσιμο και των δύο εκθέσεων υπογράφει η Λίλη Πεζανού.

Ειδικά στην έκθεση για τον Γιάννη Παππά, η κ. Πεζανού κατόρθωσε να αποδώσει την αίσθηση του εργαστηρίου του, απ όπου προέρχονται τα έργα, τα οποία αποτελούν μέρος του συνόλου που είχε στην κατοχή του ο γλύπτης και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του.

Αυτά και το εργαστήρι του στην οδό Ανακρέοντος 38, μια από τις σπάνιες πλέον μονοκατοικίες με κήπο στου Ζωγράφου, είχε δωρίσει ο γλύπτης στο Μουσείο Μπενάκη και σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου Αγγελο Δεληβοριά πρόκειται για το μοναδικό εργαστήριο που διασώθηκε ακέραιο.

«Θέλουμε να το αναβιώσουμε με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε το μουσειακό χώρο, τον 21ο αιώνα, ως χώρο άσκησης και μάθησης νέων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών, σύμφωνα και με την επιθυμία τού δωρητή και φυσικά επισκέψιμο στο κοινό» τόνισε ο Α. Δεληβοριάς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, προσθέτοντας ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου θα είναι ανοικτό τρεις φορές την εβδομάδα για το κοινό.

Όπως, όμως, τόνισε ο κ. Δεληβοριάς, προκειμένου να πληροί τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές είναι απαραίτητη η προσθήκη μιας μικρής διώροφης πτέρυγας, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 280 εκατ. ευρώ, «ποσό δυσβάσταχτο για τις σημερινές οικονομικές αντοχές του ιδρύματος».

Εκτός από την έκθεση Σπουδές για το έφιππο, το Μουσείο Μπενάκη προχώρησε στην έκδοση του τόμου Τετράδια της Αίγινας, με τις αναμνήσεις και τις σκέψεις του καλλιτέχνη και διανοούμενου Γιάννη Παππά, όπως αυτός τις είχε καταγράψει τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στο σπίτι του στην Αίγινα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο