Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Φορητός βιοαισθητήρας ανιχνεύει επιτόπου επικίνδυνα μικρόβια

Φορητός βιοαισθητήρας ανιχνεύει επιτόπου επικίνδυνα μικρόβια

Μια φορητή συσκευή που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ για την ανίχνευση επικίνδυνων μικροβίων υπόσχεται να αντικαταστήσει τις σημερινές χρονοβόρες εργαστηριακές εξετάσεις. Ο βιοαισθητήρας βυθίζεται σε δείγματα τροφίμων ή αίματος και δίνει απαντήσεις σε μισή ώρα.

36

Μια φορητή συσκευή που αναπτύσσεται σε αμερικανικό εργαστήριο για την ανίχνευση επικίνδυνων μικροβίων υπόσχεται να αντικαταστήσει στο μέλλον τις χρονοβόρες και ακριβές εργαστηριακές εξετάσεις που εφαρμόζονται σήμερα. Ο βιοαισθητήρας, σε σχήμα στυλό, βυθίζεται σε δείγματα τροφίμων ή αίματος και δίνει απαντήσεις σε μισή μόλις ώρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη έχουν ήδη αναπτύξει νέους βιοαισθητήρες που αναγνωρίζουν τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού που προκαλεί το δάγγειο πυρετό. Σύντομα, ελπίζουν, η τεχνολογία θα βελτιωθεί ώστε να επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση πολλών διαφορετικών παθογόνων.

Οι σημερινοί βιοαισθητήρες, εξηγεί το New Scientist, βασίζονται στην τεχνική της γονιδιακής ενίσχυσης, κατά την οποία δημιουργούνται πολυάριθμα αντίγραφα ενός τμήματος του DNA του παθογόνου. Η μέθοδος απαιτεί διάστημα έως και 48 ωρών για να δημιουργήσει αρκετά αντίγραφα και να δώσει αποτέλεσμα. Το κόστος του τεστ φτάνει συχνά τα αρκετές εκατοντάδες δολάρια.

Ο νέος βιοαισθητήρας ανιχνεύει συγκεκριμένα μόρια mRNA, τα οποία μεσολαβούν στη σύνθεση πρωτεΐνών με βάση την πληροφορία των γονιδίων.

Η συσκευή φέρει στη δειγματοληπτική επιφάνειά του μόρια DNA των μικροοργανισμών, στα οποία έχει συνδεθεί το μόριο μιας χρωστικής ουσίας.

Τα τμήματα DNA έχουν συμπληρωματική με τα μόρια mRNA των συγκεκριμένων παθογόνων. Έτσι, αν ένα παθογόνο είναι παρόν στο δείγμα, το mRNA συνδέεται με το συμπληρωματικό DNA και ενεργοποιεί το μόριο της χρωστικής ώστε να εμφανιστεί μια κόκκινη λωρίδα.

Η νέα τεχνική, σχολιάζουν ανεξάρτητοι ερευνητές, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον έλεγχο τροφίμων για βακτήρια. Σήμερα, η κάθε παρτίδα κρέατος, για παράδειγμα, πρέπει να παραμένει στην αναμονή για περίπου δύο ημέρες, ωσότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες καλλιέργειες στο δείγμα της παρτίδας. Με το νέο βιοαισθητήρα, ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνεται επιτόπου.

Η συσκευή παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων, στο πλαίσιο της Έκθεσης Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο