Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εμπειρίες από το Βυζάντιο μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής Τσολοζίδη

Εμπειρίες από το Βυζάντιο μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής Τσολοζίδη

Η συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη, με έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, εγκαινιάζεται το βράδυ της Τετάρτης στο Βυζαντινό Μουσείο από τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή.

38

Η συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη, με έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, εγκαινιάζεται το βράδυ της Τετάρτης στο Βυζαντινό Μουσείο από τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή.

Τα λατρευτικά αντικείμενα της συλλογής από τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο θεωρούνται ξεχωριστά και σπάνια.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος, «εμπεριέχουν παλιές παγανιστικές απόψεις και συνδέουν την αρχαία αντίληψη με τη χριστιανική, όπως για παράδειγμα ο χάλκινος σταυρός του 4ου αιώνα, διακοσμημένος με πέντε παραστάσεις αιγάγρου, που αποτελεί το σύμβολο του αιγόκερω, στο ζώδιο του οποίου, σύμφωνα με τη διαθήκη του Σολομώντα, κατοικεί ο δαίμονας Ναθώθ που σχετίζεται με τις παθήσεις των γονάτων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα 200 έργα έχει επίσης το ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό τέμπλο που κοσμείται με τη φτερωτή γοργόνα, σαν μνήμη αρχαιότητας σε τέμπλο χριστιανικό, βυζαντινές εικόνες με εμφανή στοιχεία ιταλικής ζωγραφικής, αλλά και κλειδιά 1.000 ετών που φέρνουν τον καθημερινό βίο των Βυζαντινών στο σήμερα, λέει ο επιμελητής της έκθεσης Αντώνης Τσάκαλος.

Η συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη αριθμεί στο σύνολό της πάνω από 2.000 αντικείμενα, από τη νεολιθική εποχή έως τη μεταβυζαντινή, τα οποία συνέλεξε ο Αιγυπτιώτης οδοντίατρος στην Αίγυπτο, αλλά και σε διεθνείς δημοπρασίες ή σε ανταλλαγές με άλλους συλλέκτες. Συνέχισε με πάθος τον εμπλουτισμό της συλλογής του έως το τέλος της ζωής του, το 2001.

Η κόρη του και κληρονόμος Μάτα Τσολοζίδη, συλλέκτης και η ίδια, δηλώνει «ευτυχής όταν το κράτος διευκολύνει και συμμαχεί με τους συλλέκτες, ώστε το ευρύ κοινό να έρχεται σε επαφή με τα έργα μέσα από εκθέσεις τους σε μουσεία».

Ήδη τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά έργα της συλλογής Τσολοζίδη έχουν εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη το 1994 και το 2001, όπως και στην Βενετία το 2002.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο