Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ρεκόρ προσφορών στον Sothebys για έργα των Λύτρα και Βολανάκη

Ρεκόρ προσφορών στον Sothebys για έργα των Λύτρα και Βολανάκη

Στην τιμή-ρεκόρ των 618.000 ευρώ δημοπρατήθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο, στην «Ελληνική Πώληση» του οίκου Sothebys, το έργο του Νικηφόρου Λύτρα Στο Μαγειριό. Ρεκόρ πώλησης και για έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

43

Σε τιμή ρεκόρ δημοπρατήθηκαν την Πέμπτη στο Λονδίνο, στην «Ελληνική Πώληση» του οίκου Sothebys, έργα του Νικηφόρου Λύτρα και του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Σύμφωνα με το Βήμα, το έργο Στο Μαγειριό του Νικηφόρου Λύτρα αναδείχθηκε ως το ακριβότερο της δημοπρασίας, καθώς πωλήθηκε έναντι 618.000 ευρώ, ενω τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Βολανάκης με την Πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας, που δημοπρατήθηκε αντί 585.000 ευρώ.

Παράλληλα, ένα ακόμη πρωτοεμφανιζόμενο στην αγορά της τέχνης έργο του Λύτρα το οποίο προερχόταν από γαλλική ιδιωτική συλλογή, το Ωόν του Πάσχα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς δημοπρατήθηκε σε τιμή τετραπλάσια από τις εκτιμήσεις του οίκου και αναδείχθηκε ως το τρίτο ακριβότερο κομμάτι της πώλησης.

Με τιμή εκτίμησης μεταξύ 86.000 – 115.000 ευρώ, το έργο τελικά κατακυρώθηκε στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου στην τιμή των 405.000 ευρώ.

Για το έργο του Ν.Λύτρα, η ανώτατη εκτίμηση του οίκου δεν ξεπερνούσε τις 215.000 ευρώ. Όμως το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο, που στην τιμή αυτή κινήθηκε η πρώτη προσφορά. Τελικώς, πλειοδότησε ένας ιδιώτης από την Ελλάδα.

Όσον αφορά στην Πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας, η ακριβότερη εκτίμηση του Sothebys δεν ξεπερνούσε τις 430.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλή τιμή έπιασε και ακόμη ένα έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη, το κομμάτι Σε ήρεμα νερά, το οποίο δημοπρατήθηκε έναντι 150.000 ευρώ. Και τα δύο έργα του καλλιτέχνη, κατέληξαν σε χέρια Ελλήνων του εξωτερικού, πιθανότατα της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της πώλησης Κωνσταντίνος Φράγκος, πρόκειται για μία από τις πλέον δυνατές δημοπρασίες έργων ελληνικής τέχνης του οίκου.

O κ. Φράγκος υπογράμμισε ότι «το 52% των έργων που βρήκαν αγοραστές πωλήθηκαν σε τιμή υψηλότερη από την ανώτατη εκτίμηση του οίκου Sothebys, ενώ μόλις το 2% δόθηκε σε τιμές χαμηλότερες από την κατώτερη εκτίμηση του οίκου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο