Το γέλιο δεν είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη συμπεριφορά, υποστηρίζει Αμερικανός ζωολόγος. Σύμφωνα με τη μελέτη του, που δημοσιεύεται στο Science, πολλά ζώα έχουν τις δικές τους μορφές γέλιου που επιτελούν την ίδια λειτουργία.
Το γέλιο δεν είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη συμπεριφορά, υποστηρίζει Αμερικανός ζωολόγος. Σύμφωνα με τη μελέτη του, που δημοσιεύεται στο Science, πολλά ζώα έχουν τις δικές τους μορφές γέλιου που επιτελούν την ίδια λειτουργία.
Ο καθηγητής Γιακ Πάνκσεπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Bowling Green του Οχάιο αναφέρει ότι τα νευρικά κυκλώματα που ελέγχουν το γέλιο εδράζονται σε «αρχαίες» περιοχές του εγκεφάλου και δημιουργήθηκαν πριν από την εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας, και πιθανότατα πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους.
Ο ερευνητής παρατήρησε ότι ορισμένα ζώα παράγουν ήχους παρόμοιους με το ανθρώπινο γέλιο όταν παίζουν. Οι χιμπατζήδες και οι σκύλοι παράγου ένα χαρακτηριστικό ξεφύσημα, οι γάτες γουργουρίζουν και οι αρουραίοι τερετίζουν.
Τα τερετίσματα των αρουραίων φαίνεται να συνδέονται με θετικά συναισθήματα. Όταν οι ερευνητές γαργαλούν τα πειραματόζωα, αυτά δένονται μαζί τους και σύντομα μαθαίνουν να αναζητούν το γαργαλητό και να γελούν.
Σύμφωνα με την έρευνα, το «γέλιο» των αρουραίων φαίνεται να προκαλείται από ένα νευρικό κύκλωμα που απελευθερώνει το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας