Η ΕΕ δεν θα απελευθερώσει τελικά τη διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Δεν θα αρθεί στην Ευρώπη η απαγόρευση της διαφήμισης συνταγογραφούμενων φαρμάκων με αποδέκτες τους καταναλωτές, αποφάσισε την Τρίτη το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Η πρόταση που απορρίφθηκε αφορούσε στο AIDS, στο διαβήτη και στο άσθμα.
36
Δεν θα αρθεί στην Ευρώπη η απαγόρευση της διαφήμισης συνταγογραφούμενων φαρμάκων με στόχο τους καταναλωτές, όπως αποφάσισε την Τρίτη το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ.
Πέρυσι, η Κομισιόν είχε προτείνει την απελευθέρωση της διαφήμισης φαρμάκων για το AIDS, το διαβήτη και το άσθμα, με αποδέκτες τους ίδιους τους ασθενείς και όχι μόνο τους γιατρούς.
Η ίδια πρόταση θα έδινε επίσης το δικαίωμα στις φαρμακευτικές βιομηχανίες να παρέχουν ενημερωτικό υλικό για τις εν λόγω ασθένειες απευθείας στους καταναλωτές.
Το θέμα παραπέμθηκε αρχικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο τελικά αποφάσισε να μην αλλάξει η σχετική νομοθεσία.
Η εκπρόσωπος του βρετανικού Συλλόγου Καταναλωτών υποδέχθηκε θετικά την απόφαση με σχόλιά της στο BBC. Σύμφωνα με την Τζάκι Γκλάτερ, η αλλαγή της νομοθεσίας ίσως οδηγούσε στην υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων που διαφημίζονται πολύ, ενώ αποτελεσματικά φάρμακα που δεν διαφημίζονται αρκετά δεν θα χρησιμοποιούνταν όσο έπρεπε.
«Αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς είναι ανεξάρτητες, υψηλής ποιότητας συγκριτικές πληροφορίες για τα φάρμακα, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για την περίθαλψή τους» τόνισε η Γκλάτερ.
«Η σημερινή απόφαση στέλνει το σαφές μήνυμα στη φαρμακευτική βιομηχανία ότι η προώθηση των φαρμάκων δεν είναι το ίδιο πράγμα με την πληροφόρηση υψηλής ποιότητας» σχολίασε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αττική: Συνελήφθη ένας άντρας για διακίνηση ροζ κοκαΐνης
- Επίδομα παιδιού Α21: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Τι συμβαίνει όταν ποντίκια εργαστηρίου απελευθερώνονται στο λιβάδι
- Ξύλο σε αγώνα πρωταθλήματος Νέων στην Ισπανία – Εισέβαλαν στο γήπεδο και οι γονείς! (vids)
- Οικονομία: Από τους Baby Boomers στην Gen Z – Πώς επενδύει τα χρήματά της η κάθε γενιά
- Capital-Executive Ship Management: Στρατηγική συνεργασία SPV Axis Maritime
- Τα επεισόδια μετά τη συναυλία του ΛΕΞ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν ως διαδηλώσεις στο Ιράν – Απίστευτη γκάφα στο δελτίο της ΕΡΤ
- Ρωσία: Ποινική έρευνα για τον θάνατο εννέα βρεφών σε νοσοκομείο της Σιβηρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442