Αυξήθηκαν οι επιθέσεις με υπολογιστή στις ΗΠΑ το τελευταίο δωδεκάμηνο, εκτιμά το FBI
Περισσότερες από πέρσι ήταν οι επιχειρήσεις και οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που δέχτηκαν εισβολή χάκερ το τελευταίο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του FBI και του Ινστιτούτου Ασφάλειας Υπολογιστών. Ελάχιστες όμως καταγγέλθηκαν.
39
Οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμοί δέχτηκαν διαδικτυακή επίθεση από χάκερ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με την έβδομη ετήσια έρευνα του FBI και του αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Υπολογιστών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν την Κυριακή.
Εννέα στους δέκα από τους ερωτώμενους (σε σύνολο 503 μεγάλων επιχειρήσεων, κυβερνητικών υπηρεσιών και οργανισμών των ΗΠΑ) αναφέρουν ότι δέχτηκαν εισβολή μέσω Η/Υ, λιγότεροι όμως από 4 στους 10 από αυτούς (34%) κατήγγειλαν το γεγονός στις Αρχές, φοβούμενοι τις συνέπειες από την αρνητική προβολή.
Συνολικά, σημειώθηκαν περισσότερα κρούσματα ηλεκτρονικού εγκλήματος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δωδεκάμηνο. Ωστόσο, λιγότερα αναφέρθηκαν στις αστυνομικές αρχές, αντιστρέφοντας την τάση που διακρινόταν από προηγούμενες έρευνες.
Οι ερωτώμενοι υπολογίζουν ότι είχαν απώλειες ύψους 455 εκατομμυρίων δολαρίων (517,6 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα των εισβολών αυτών, ποσό σημαντικά υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (377 εκατ. δολάρια ή 428,9 εκατ. ευρώ). Και στις δύο έρευνες όμως, μόνο οι μισοί από τους ερωτώμενους έκαναν αποτίμηση της ζημίας που επωμίστηκαν.
Οι μεγαλύτερες απώλειες προήλθαν από την κλοπή χρημάτων ή απόρρητων πληροφοριών αλλά και την αδυναμία των θυμάτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Οι εισβολές αποδίδονται είτε σε μεμονωμένους χάκερ ή σε δυσαρεστημένους υπαλλήλους και λιγότερο σε τρομοκράτες ή ανταγωνιστές.
Οι περισσότεροι (80%) αναφέρουν εισβολές με σκοπό την κλοπή πληροφοριών σχετικών με τις συναλλαγές τους, όπως την κλοπή αριθμών πιστωτικών καρτών ή την υποκλοπή στοιχείων πελατών. Περίπου 4 στους 10 δηλώνουν ότι παραποιήθηκαν οι δικτυακοί τους τόποι. Ωστόσο, οι εισβολές αυτές ήταν σχετικά ανώδυνες, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αντικαταστήθηκε το περιεχόμενο στην κεντρική διαδικτυακή σελίδα των θυμάτων με γραφίτι ή υβριστικά κείμενα και φωτογραφίες.
Οι ερωτώμενοι τέλος, αναφέρουν ότι τα περισσότερα προβλήματά τους προέρχονται από το εσωτερικό των επιχειρήσεών τους. Το 78% αυτών δηλώνει ότι οι υπάλληλοι καταχράστηκαν τα δικαιώματα πρόσβασης στο Διαδίκτυο από την επιχείρηση, κατεβάζοντας πορνογραφικό περιεχόμενο από το Διαδίκτυο ή πειρατικό λογισμικό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γάζα: Ο Τραμπ ανακοίνωσε το ΔΣ του «Συμβουλίου Ειρήνης» – Μπλερ, Ρούμπιο και δισεκατομμυριούχοι στη λίστα
- Πύρρος Δήμας – Αφροδίτη Σκαφίδα: Αποκαλύπτουν πώς ξεκίνησε η σχέση τους και τι επιθυμούν για την κόρη τους
- «Έπρεπε να γίνουν όλα αυτά για να ασχοληθεί η κυβέρνηση»: Με υπομνήματα και προτάσεις οι αγρότες στον Μητσοτάκη
- Για να νιώσει ξανά υπερήφανη η χώρα χρειάζεται κάτι παραπάνω από μία φρεγάτα
- Τρομερή ατάκα του Γιασικεβίτσιους: «Καλό που χάνει βολές ο Ντε Κολό μήπως και τον πιάσω σε ποσοστό» (vid)
- Πέθανε ο πρώην υπουργός και αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παπαδόγγονας
- Ηράκλειο: Αγωνία για τον 70χρονο Κώστα Καρτσωνάκη – Εκδόθηκε Silver Alert για την εξαφάνισή του
- Παλλήνη: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή Υμηττού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442