Στο φως ο πύραυλος των Σοβιετικών που θα έφτανε στην σελήνη πριν από τους Αμερικανούς
Αγνωστες φωτογραφίες του N1, του πυραύλου που ετοίμαζαν οι Σοβιετικοί για να στείλουν ανθρώπους στη Σελήνη, έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, 40 σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του. Οι προσπάθειες σταμάτησαν τη δεκαετία του 70.
Σαράντα σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών Σοβιετικών επιστημόνων για την κατασκευή του Ν1, άγνωστες φωτογραφίες του πυραύλου έρχονται για πρώτη φορά στο φως. Ο Ν1 επρόκειτο να είναι η ναυαρχίδα των Σοβιετικών στην τρελή κούρσα για την πρωτιά στην κατάκτηση του διαστήματος. Στόχος των Σοβιετικών ήταν να προλάβουν τους Αμερικανούς στην αποστολή ανθρώπων στην Σελήνη.
Οι εργασίες κατασκευής του Ν1 ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 60 και σταμάτησαν δέκα περίπου χρόνια αργότερα μετά από τις επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες. Η τιτάνεια μηχανή θα χρησιμοποιούσε 30 προωθητήρες που έκαιγαν κηροζίνη και υγρό οξυγόνο. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο σχεδιαστικό της πρόβλημα, όπως αναφέρει το BBC. Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να συντονίσουν τις μηχανές αυτές, με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου της ώθησης.
Κατασκευάστηκαν εννιά ή δέκα δείγματα του N1, και η εκτόξευσή του επιχειρήθηκε τέσσερις φορές. Όλες ήταν παταγώδεις (έως καταστροφικές) αποτυχίες. Οι υπεύθυνοι του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος διέταξαν να καταστραφούν όλα τα εξαρτήματα του Ν1 που είχαν κατασκευαστεί αλλά πολλά από αυτά «επέζησαν».
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας