Δίδυμοι δορυφόροι χαρτογραφούν το γήινο βαρυτικό πεδίο
Ο Τομ και ο Τζέρι, δύο δορυφόροι που θα χαρτογραφήσουν το βαρυτικό πεδίο της Γης και θα μελετήσουν τους παράγοντες που το επηρεάζουν, τέθηκαν σε λειτουργία μετά την εκτόξευσή τους την Κυριακή.
Ο Τομ και ο Τζέρι, οι δίδυμοι αμερικανογερμανικοί δορυφόροι που θα χαρτογραφήσουν με ακρίβεια το βαρυτικό πεδίο της Γης, τέθηκαν σε λειτουργία μετά την εκτόξευσή τους από ρωσικό κοσμοδρόμιο την Κυριακή.
Οι δορυφόροι μετέδωσαν το πρώτο σήμα στο σταθμό του Βάιλχαϊμ της Γερμανίας λίγο πριν από τις 14.00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, περίπου μιάμιση ώρα μετά την εκτόξευσή τους με ρωσικό πύραυλο Rokot από το Πλεσέτσκ της Ρωσίας.
Οι υπεύθυνοι του κέντρου «έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν τα όργανα και τα συστήματα λειτουργούν κανονικά. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε στο New Scientist εκπρόσωπος της εταιρείας Astrium, η οποία κατασκεύασε τους δορυφόρους για λογαριασμό της NASA και του Γερμανικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Πτήσης.
Οι δύο δορυφόροι, κόστους 127 εκατ. δολαρίων, κατασκευάστηκαν για το πρόγραμμα Βαρυτικής Ανάκτησης και Περιβαλλοντικών Πειραμάτων (GRACE, Gravity Recovery And Climate Experiment). Θα βοηθήσουν στη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν τοπικά το βαρυτικό πεδίο, όπως η κίνηση των πολικών πάγων, τα θαλάσσια ρεύματα και οι τοπικές μεταβολές στην πυκνότητα του γήινου φλοιού.
Οι χάρτες του βαρυτικού πεδίου που θα προκύψουν θα είναι 1.000 φορές πιο ακριβείς από αυτούς που έχουν σχεδιαστεί με άλλες μεθόδους. Οι δορυφόροι θα κινούνται σε ύψος 500χλμ., στην ίδια τροχιά αλλά σε απόσταση περίπου 220χλμ. μεταξύ τους. Η μεταξύ τους απόσταση θα μεταβάλλεται συνεχώς, εξαιτίας τοπικών μεταβολών του βαρυτικού πεδίου που προκαλούν μικρές αλλαγές στην ταχύτητα πρώτα του ενός και μετά και του δεύτερου δορυφόρου.
Η απόσταση αυτή θα μετριέται συνεχώς με αποστασιόμετρο μικροκυμάτων και η θέση του ζεύγους θα προσδιορίζεται με το σύστημα Παγκόσμιου Προσδιορισμού Στίγματος (GPS).
Ο Τομ και ο Τζέρι θα πραγματοποιούν κάθε μέρα 16 περιφορές γύρω από τη Γη, και θα καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη κάθε 90 ημέρες.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας