Σε τροχιά ξανά το διαστημικό τηλεσκόπιο, μετά τις εργασίες επισκευής του
Με τη φράση «Καλή τύχη, Mr. Hubble», ο Τζον Γκράνσφελντ αποχαιρέτησε το διαστημικό τηλεσκόπιο, που μπήκε ξανά σε τροχιά το Σάββατο έπειτα από πέντε ημέρες εργασιών. «Αποστολή εξετελέσθη» ανέφεραν στη Γη οι αστροναύτες του Columbia.
Με τη φράση «Καλή τύχη, Mr. Hubble», ο Τζον Γκράνσφελντ αποχαιρέτησε το διαστημικό τηλεσκόπιο, που μπήκε ξανά σε τροχιά το Σάββατο έπειτα από πέντε ημέρες εργασιών. «Αποστολή εξετελέσθη» ανέφεραν στη Γη οι αστροναύτες του Columbia.
Το (ενισχυμένο πια και με περισσότερες δυνατότητες) Hubble «απελευθερώθηκε» από το χέρι της Νάνσι Κάρι, που το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε «αρπάξει» το διαστημικό τηλεσκόπιο με τον ρομποτικό βραχίονα του διαστημικού λεωφορείου, φέρνοντάς το σε θέση για να πραγματοποιηθούν οι απαιτητικές επισκευές.
Τώρα το Hubble έχει δύο νέους (μικρότερους, μα περισσότερο ισχυρούς) ηλιακούς συλλέκτες, μία πιο δυνατή κεντρική μονάδα παροχής ενέργειας, ένα πειραματικό σύστημα που θα ψύχει την κάμερα του εγγύς υπέρυθρου και το φασματόμετρο πολλαπλών σωμάτων NICMOS και μία κάμερα αυξημένης διακριτικής ικανότητας.
Το επταμελές πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου περάτωσε, έτσι, την πενθήμερη δουλειά του στο τηλεσκόπιο -την τέταρτη και περισσότερο απαιτητική επισκευή του- και ετοιμάζεται για το ταξίδι της επιστροφής, που ξεκινά την Τρίτη.
Την ώρα που το Hubble έμπαινε ξανά σε τροχιά, οι αστροναύτες του Columbia τού εύχονταν «να τα πάει καλά στο νέο του ταξίδι, με τα νέα εργαλεία του για να εξερευνήσει το διάστημα». Κι από το κέντρο ελέγχου, στη Γη, έφταναν ως τα άστρα οι ίδιες ευχές…
Και τώρα ακολουθούν οι… εξετάσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου, που αναμένεται να στείλει τις (πρώτες, μετά την επισκευή του) φωτογραφίες στη Γη στις αρχές Μαΐου.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας