Πρωτότυπη μέθοδο υποκλοπής πληροφοριών διέκριναν δύο επιστήμονες
Ένας Αμερικανός επιστήμονας και ο πρώην καθηγητής του διαπίστωσαν ότι η αποκωδικοποίηση των εκπομπών φωτός από τη φωτεινή ένδειξη λειτουργίας ενός σκληρού δίσκου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους χάκερ.
Ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός επιστήμονας βρήκαν έναν μάλλον αδιανόητο τρόπο με τον οποίο είναι δυνατή η υποκλοπή δεδομένων: παρακολουθώντας τα σπινθηρίσματα από τα μικρά -συνήθως κόκκινα- φωτάκια ενός σκληρού δίσκου, ενός μόντεμ ή ενός δρομολογητή κ.λπ. ή τις εναλλαγές του φωτισμού μιας οθόνης.
Ένα τηλεσκόπιο αρκεί για να υποκλαπούν οι εκλάμψεις αυτές και στη συνέχεια, αφού υποστούν επεξεργασία, μπορεί να αποκαλύψουν τα δεδομένα που μεταφέρθηκαν, όπως υποστηρίζει με δήλωσή του στο Reuters ο Τζόε Λόγκρι, προγραμματιστής στην εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών και πυραυλικών συστημάτων Lockheed Martin Space Systems.
Για την υποκλοπή από τα φωτάκια LED απαιτείται ελάχιστος εξοπλισμός, μπορεί να γίνει ακόμα και από μεγάλη σχετικά απόσταση και να περάσει απαρατήρητη, υποστηρίζει ο Τζ.Λόγκρι στη μελέτη του που τιτλοφορείται «Information Leakage from Optical Emanations».
Ωστόσο, η μέθοδος διαρροής πληροφοριών που διαπίστωσε ότι υπάρχει ο Αμερικανός προγραμματιστής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποκλοπή πληροφοριών από εταιρικά τοπικά δίκτυα ή από τον συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο υπολογιστή ενός χρήστη από το σπίτι, μπορεί όμως να υποκλέψει πληροφορίες από τα δίκτυα ΑΤΜ στις τράπεζες, ισχυρίζεται ο Λόγκρι. Ο ίδιος κατάφερε να υποκλέψει πληροφορίες από απόσταση 20 μέτρων.
Προφανώς βέβαια δεν απαιτείται κανένα ιδιαίτερο σύστημα ασφάλειας για να αποφύγει κανείς τα… αδιάκριτα βλέμματα – αρκεί μια μαύρη ταινία, τοποθετημένη επάνω στα φωτάκια που προδίδουν. Πάντως, το κόκκινο φωτάκι του σκληρού δίσκου είναι μια ένδειξη ότι τη δεδομένη στιγμή γίνεται πρόσβαση στο σκληρό δίσκο, και είναι χρήσιμο γιατί προειδοποιεί το χρήστη να μην κλείσει το σύστημά του την ώρα που το σύστημα διαβάζει ή γράφει στο σκληρό δίσκο.
Ο Λόγκρι ξεκίνησε τη μελέτη του το 1994, με αφορμή την παρατήρηση υπολογιστών που λειτουργούσαν τη νύχτα και ήταν ορατοί όντας μέσα σε γυάλινα γραφεία. Στη συγγραφή της συνέβαλε και ο Αμερικανός ακαδημαϊκός καθηγητής Ντέιβιντ Έμπρες. Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί αργότερα εντός του έτους στο επιστημονικό περιοδικό ACM Transaction on Information and System Security.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας