Τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, εκτείνονται σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.
Tο ένα θαλάσσιο πάρκο τοποθετείται έξω από τα χωρικά ύδατα δυτικά της Ίμβρου και Τενέδου, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Το άλλο θαλάσσιο πάρκο ξεκινάει βορειοανατολικά της Ρόδου και φτάνει μέχρι και στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας.
Δείτε τον χάρτη
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα οριστούν επιπλέον «προστατευόμενες περιοχές» (MPA) στις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία.
Τα θαλάσσια πάρκα ταράζουν τα «ήρεμα νερά»
H κίνηση της Άγκυρας δεν προκαλεί αιφνιδιασμό αφού είχε προαναγγελθεί, μετά την ενόχληση της Τουρκίας για τη θεσμοθέτηση δύο ελληνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο (Νότιες Κυκλάδες) συνολικής έκτασης 27.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η θέσπιση αντίστοιχων θαλάσσιων περιοχών είχε προαναγγελθεί και από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τότε είχε αναφέρει ότι «τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες (…)».
Είχε αναφέρει δε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και δήλωσε «πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα ως ένα από τα δύο παράκτια κράτη στο Αιγαίο Πέλαγος».
Τούρκοι αξιωματούχοι μάλιστα είχαν κάνει λόγο για «απόπειρα μεταβολής του status quo στο Αιγαίο» και αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών. «Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές. Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», είχε απαντήσει.
Σημείωνε δε πως «η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών».