Συντάξεις: Στόχος η έκδοση μέσα σε ένα μήνα
Η ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης των ενσήμων «ανοίγει» το δρόμο για fast track συντάξεις από το τέλος του 2026
Την έκδοση συντάξεων εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης φιλοδοξεί να πετύχει ο e -ΕΦΚΑ, ακόμη και εντός του 2026. Το μεγάλο αυτό άλμα θα είναι το αποτέλεσμα ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης των παλιών ενσήμων και την ένταξή τους στο σύστημα ΑΤΛΑΣ.
Η μετατροπή των ενσήμων σε άυλη ασφάλιση μέσω της ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου όλων των ταμείων αφορά στην κύρια και επικουρική ασφάλιση
Ήδη, η διαδικασία ψηφιοποίησης των ενσήμων που καλύπτουν την περίοδο προ του 1998 προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα, σε αρκετά ταμεία έχει ήδη ολοκληρωθεί, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ενοποίηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης, ακόμη και εντός του Αυγούστου του 2025.
Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους ασφαλιστικούς φορείς – όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, με ποσοστά ψηφιοποίησης στο 60% και 45% αντίστοιχα – στα ταμεία επιστημόνων και Τύπου η πρόοδος κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100%. Συγκεκριμένα, το ΤΣΜΕΔΕ φτάνει στο 98%, το ΤΣΑΥ στο 92%, ενώ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ βρίσκεται στο 75%.
Στα μεγαλύτερα ταμεία υπάρχουν καθυστερήσεις και μέχρι σήμερα, έχει ψηφιοποιηθεί γύρω στο 42% των ενσήμων από τα τρία ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ ΤΣΑ, ΤΑΕ) από 16 επικουρικά ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ, από το ΙΚΑ και από το ταμείο των Συνεταιρισμών (ΤΣΕΑΠΓΣΟ).
Η ψηφιοποίηση των ενσήμων ξεκινά από το 1980 και μετά και περιλαμβάνει όλη την ασφαλιστική ιστορία και τις μεταβολές των εργαζομένων για μια 45ετία καλύπτοντας ουσιαστικά όσους άρχισαν να ασφαλίζονται από την ηλικία των 20 ετών.
Η μετατροπή των ενσήμων σε άυλη ασφάλιση μέσω της ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου όλων των ταμείων αφορά στην κύρια και επικουρική ασφάλιση.
Η πρόοδος της ψηφιοποίησης κρίνεται απαραίτητη για το επόμενο στάδιο: την αυτόματη ανάγνωση των ψηφιακών χρόνων ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ. Η διαδικασία αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2026, θα επιτρέψει την απονομή κύριας σύνταξης εντός λίγων ωρών.
Συντάξεις: Πόσο βελτιώθηκε η έκδοσή τους
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Αλ. Βαρβέρη, από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα, έχουν εκδοθεί πάνω από 1.000.000 κύριες συντάξεις. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ. Οι εκκρεμείς αιτήσεις περιορίζονται πλέον σε λιγότερες από 15.000, και αφορούν κατά κύριο λόγο περίπλοκες περιπτώσεις, όπως οφειλές ή διαδοχική ασφάλιση.
Σημαντική είναι και η πρόοδος στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί στους 18 μήνες, από 2 έως 5 χρόνια που ήταν το 2019.
Η ολοκλήρωση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στον ασφαλιστικό τομέα αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά την εμπειρία του πολίτη και να εξαλείψει τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος.
- Προκλητικός ο Βορίδης για τους αγρότες: «Τι παραπάνω να κάνει η κυβέρνηση»
- Νέο απίθανο ματς του Ντόντσιτς με 45 πόντους και τριπλ-νταμπλ, χάρισε στους Λέικερς τη νίκη στη Γιούτα (vids)
- Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλάβει ότι δεν τους θέλει πια ο λαός
- Αίγιο: Τρόμος για 22χρονη – Την νάρκωσαν, τη λήστεψαν συγγενείς της και την βίασε ο ξάδελφος
- Αγρότες: 20 μέρες στους δρόμους και συνεχίζουν – Στριμωγμένη η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο
- Απωθητικά, άβολα, δυστοπικά πατρόν – Τι ακριβώς κάνει η μόδα στις γυναίκες;
- Από τα δάση μέχρι τις πόλεις: Η Huawei ενισχύει την ανθεκτικότητα της Ελλάδας απέναντι στις σύγχρονες κρίσεις
- Η μαγεία των Χριστουγέννων βρίσκεται στην Αθήνα: Δύο προορισμοί, αμέτρητες οικογενειακές αναμνήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442