Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έξι παιδιά από 6 ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στο ΚΕΔ Σάμου
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ελλιπή παιδιατρική φροντίδα σε ολόκληρο το νησί της Σάμου και επισιτιστική ανασφάλεια στη δομή.
Με υποσιτισμό εντοπίστηκαν παιδιά στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Όπως αναφέρουν από την έναρξη της δράσης τους στη δομή το 2021 πρώτη φορά έξι παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως έξι ετών, διαγνώστηκαν με σοβαρό ή μέτριο οξύ υποσιτισμό — περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ελλιπή παιδιατρική φροντίδα σε ολόκληρο το νησί της Σάμου και επισιτιστική ανασφάλεια στη δομή.
Ελλιπής παιδιατρική φροντίδα και επισιτιστική ανασφάλεια
Οι προσφυγικές οικογένειες στη Σάμο αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες, έχοντας ήδη υπομείνει επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας πολλές χώρες. Η παρατεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, θέτει τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο. Παρά τη ζωτική επικινδυνότητα του υποσιτισμού, η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός της ΚΕΔ αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, όπως καταγγέλλουν οι ΓΧΣ.
«Τα παιδιά αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της ΚΕΔ, ωστόσο η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός του Κέντρου αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου. Παρά τις σοβαρές ανάγκες, η προσβασιμότητα σε βασική ιατρική φροντίδα είναι περιορισμένη, και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών», δήλωσε η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Επιπλέον, η κρίση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο στερούνται οικονομικής βοήθειας τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά την αναστολή της τον Ιούνιο. Οι οικογένειες έχουν μείνει χωρίς τα μέσα να προμηθευτούν τρόφιμα, γεγονός που θέτει την υγεία των παιδιών σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επείγουσα έκκληση για δράση
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για την προστασία των παιδιών προσφύγων:
- Να διασφαλίσουν επαρκή παιδιατρική περίθαλψη και διατροφική υποστήριξη στη Σάμο.
- Να επαναφέρουν την οικονομική ενίσχυση ώστε οι οικογένειες να μπορούν να αγοράζουν βασικά τρόφιμα για τα παιδιά τους.
- Συνταγή: Ριζότο γλυκοπατάτας
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)











































![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442