Ο αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του χθες Δευτέρα, έκρινε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν οδεύει να «καταστρέψει» τη χώρα του αρνούμενος να υπογράψει συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία, όπου ο πόλεμος κλείνει τρία χρόνια τον επόμενο μήνα.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «θέλει να κλειστεί συμφωνία. Δεν ξέρω αν ο Πούτιν το θέλει, ίσως όχι. (Αλλά) πρέπει να το κάνει. Πιστεύω πως οδεύει να καταστρέψει τη Ρωσία αρνούμενος να κλείσει συμφωνία», είπε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο καθώς υπέγραφε σειρά διαφόρων εκτελεστικών προεδρικών διαταγμάτων.
Στροφή του Τραμπ;
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναλάβει πολλές φορές προεκλογικά ότι θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μία μέρα μόλις εκλεγεί, χωρίς να εξηγήσει πως θα το κάνει αυτό.
Η δήλωση του μεγιστάνα, νέου προέδρου των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, δείχνει ότι γνωρίζει ότι η προεκλογική του υπόσχεσή δεν είναι εύκολο να τηρηθεί.
Η Ουκρανία από τη μεριά της πιέζει ώστε να μην αναγκαστεί να υπογράψει συμφωνία στην οποία θα παραχωρεί σημαντικά εδάφη, ενώ η ΕΕ που ακολούθησε πιστά τη στρατηγική των ΗΠΑ στην προηγούμενη φάση και έχει ενισχύσει σημαντικά την Ουκρανία επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός που δεν θα επιθυμεί το Κίεβο.