Ποιος είναι ο ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι ιοί που θα οδηγήσουν σε νέα πανδημία θα είναι αναπνευστικοί εκτιμούν οι επιστήμονες - «Ο κορονοϊός και η γρίπη βρίσκονται στο προσκήνιο», σημείωσε Ελληνίδα ιολόγος
Πρόσφατα 52 κορυφαίοι επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη, στην Ελβετία, έπειτα από πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να ολοκληρώσουν μια ειδική αποστολή: να σχεδιάσουν τον παγκόσμιο Άτλαντα των ιών και των βακτηρίων και να ιεραρχήσουν τα παθογόνα που μπορεί να οδηγήσουν σε επιδημίες και πανδημία.
«Το κλειδί για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο, είναι το πώς μεταδίδεται ο ιός»
Μεταξύ αυτών και η καθηγήτρια ιολογίας του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου η οποία μίλησε στο MEGA για τους ιούς που μας απειλούν.
«Ο κορονοϊός και η γρίπη βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά και άλλες οικογένειες ιών που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα εξελιχθούν», σημείωσε η κ. Χατζηιωάννου και συμπλήρωσε:
«Συνεχίζουμε τις έρευνες για τους κορονοϊούς, προσπαθώντας να φτιάξουμε ένα εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο όλες τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, αλλά και άλλων συγγενικών κορονοϊών».
Όσο για το πως θα μπορούσε να ξεσπάσει η επόμενη πανδημία, η ιολόγος τόνισε πως αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη και τη μετάδοση κάθε ιού.
Προσοχή στους αναπνευστικούς ιούς
«Υπάρχουν ιοί που είναι επί παρακολούθηση. Επειδή γράφτηκαν αρκετά άρθρα για πολλούς ιούς, οι ιοί που απειλούν να οδηγήσουν σε πανδημία, είναι αυτοί που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο» σημείωσε ο Θεόκλης Ζαούτης, πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Action24, ο κ. Ζαούτης επισήμανε ότι «οι ιοί που θα μας οδηγήσουν πιθανώς σε νέα πανδημία είναι οι αναπνευστικοί, οι οποίοι μπορεί να μεταδοθούν με τρόπους, όπως τον βήχα».
Τόνισε δε ότι «το κλειδί για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο για την πανδημία, είναι το πώς μεταδίδεται ο ιός. Η γρίπη, από τις αρχές του αιώνα, είναι ο ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά το 1918 τη μεγάλη ισπανική πανδημία και, η αλήθεια είναι, πως από αυτόν τον ιό περιμέναμε την επόμενη πανδημία, αλλά μάς ήρθε ο κορονοϊός» είπε.
- Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]
- Θεσσαλονίκη: Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- «Μετρητά για να κρατήσετε μετανάστες» – Το deal της Ευρώπης με τους μεσανατολίτες ηγέτες
- Ιράν: Ο Τραμπ δηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ετοιμάζουν «πολύ δυνατές επιλογές»
- Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων με drones κατά του Κιέβου
- Λίβανος: Σειρά νέων ισραηλινών επιδρομών στον νότο – Ενας νεκρός
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)








![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-150x85.jpg)

























![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442