Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο και ποιοι κερδίζουν από τη μείωση το 2025
Όφελος από 58 ευρώ έως 387 ευρώ για 2,2 εκατ. εργαζομένους μετά τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές - 10% κάτω το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις που ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις μισθών
Προς νομοθέτηση οδεύει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος. Ειδικότερα, πάνω από 930.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα δουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,5% για τους εργαζομένους που απασχολούν, με την έλευση της νέας χρονιάς. Μικρή αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν περίπου 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, η οποία κυμαίνεται ετησίως από 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους έως 387 ευρώ για τους υψηλόμισθους.
Πάνω από 930.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα δουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,5%
Τα ίδια οφέλη θα έχουν και οι εργοδότες, με τη διαφορά όμως ότι το κέρδος από τη μείωση των κρατήσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.
Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζομένους με μεικτές αποδοχές 1.670 ευρώ θα ελαφρυνθεί κατά 3.507 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση. Αν έχει 30 εργαζομένους με αποδοχές στα 4.090 ευρώ, το κέρδος από τη μείωση της μισής μονάδας για τον εργοδότη φτάνει τα 8.589 ευρώ τον χρόνο.
Οι εισφορές υγείας
Η μείωση των εισφορών θα προέλθει από τις εισφορές υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι κρατήσεις των εργαζομένων, από 2,55% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 2,05% από το 2025, ενώ των εργοδοτών από 4,55% θα μειωθούν στο 4,05%. Συνολικά οι εισφορές υγείας (εργοδότη και εργαζομένου) μειώνονται από το 2025 στο 6,1%, από 7,1% σήμερα.
Στις επιχειρήσεις η μισή μονάδα σημαίνει μείωση στο μη μισθολογικό κόστος κατά 10% (από 4,55% στο 4,05%) και αναπόφευκτα θα συμβάλει στο να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών κατά τη διάρκεια του 2025.
Με τη μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79%, ενώ των εργαζομένων από 13,87% σήμερα σε 13,37%. Το σύνολο θα είναι 35,16% από 36,16% σήμερα. Το κόστος από τη μείωση των εισφορών ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.
- Δέκα καράτια – Γιατί ο Πρίγκιπας Ρενιέ χάρισε διακριτικά ένα δεύτερο δαχτυλίδι αρραβώνων Cartier στη Γκρέις Κέλι;
- Δόρα Στράτου: Έργον Παιδείας, έργο ζωής
- Τσουκαλάς: «Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας για να φύγει η Δεξιά» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν υποθαλάσσια – Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες
- Δήμος της Αττικής μοιράζει καυσόξυλα
- «Πληγωμένη» στο ΣΕΦ η Μακάμπι: Με τρεις σημαντικές απουσίες κόντρα στον Ολυμπιακό
- Ο τραγέλαφος συνεχίζεται στην εξεταστική: Κάλεσαν τον Σκουρλέτη- 20 μέρες υπουργό- να μιλήσει για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν θα συμβάλουμε στον ευτελισμό της επιτροπής»
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 21 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442