Στον «πάγο» η συμφωνία της Μελόνι με τον Ράμα για το μεταναστευτικό
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας «πάγωσε» την έγκριση της συμφωνίας με την Ιταλία
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των διαδικασιών για την έγκριση, από μέρους του κοινοβουλίου της χώρας, της συμφωνίας με την Ιταλία για το μεταναστευτικό.
Η εν λόγω συμφωνία, την οποία υπέγραψαν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προβλέπει τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες στη βόρεια Αλβανία, στα οποία θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας θα πρέπει να εξετάσει δύο προσφυγές κατά της συμφωνίας. Η πρώτη είναι του Δημοκρατικού Κόμματος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και η δεύτερη βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτό.
Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι η συμφωνία με την Ιταλία παραβιάζει το Σύνταγμα της Αλβανίας και τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα.
Η επικύρωση της σχετικής συμφωνίας από το αλβανικό κοινοβούλιο «παγώνει» κατά συνέπεια μέχρι την απόφαση των ανώτατων δικαστών, για την οποία υπάρχει περιθώριο τριών μηνών.
«Καμπανάκι» και από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Ήδη, το Συμβούλιο της Ευρώπης έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για τη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.
Όπως σημείωσε η επίτροπος Αανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αυτό το «εξωχώριο καθεστώς ασύλου χαρακτηρίζεται από πολλές νομικές ασάφειες».
Εγείρει ιδίως κίνδυνο «διαφορετικής μεταχείρισης αυτών που οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται στην Αλβανία και εκείνων που θα εξετάζονται στην Ιταλία», σημείωσε η επίτροπος, τονίζοντας πως αυξάνει «τον κίνδυνο για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες να υποστούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Βίρτους στο ΣΕΦ για το… νέο σερί
- Versace: Με τον Βέλγο οραματιστή Pieter Mulier στο τιμόνι ξεκινάει νέο κεφάλαιο – Το ρίσκο
- Χιλή: Ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος Καστ θέλει να «εμπνευστεί» από Μελόνι, Όρμπαν και Μιλέι
- 6 Φεβρουαρίου 2026: Η ημερομηνία που κανείς δεν προσέxει, αλλά ξαναβάζει τον κόσμο στον εφιάλτη
- Κίνηση: Διακοπή κυκλοφορίας σε δύο λωρίδες της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας λόγω τροχαίου
- Ιταλικό στυλ στη Βραζιλία: Αντσελότι και Καναβάρο συναντήθηκαν στο Ρίο
- Στο ψυχιατρείο μπαινόβγαινε η 56χρονη δασκάλα γιόγκα που έβαζε βόμβες σε φίλους και συγγενείς
- «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» συνεχίζονται στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)







































![Ακίνητα: Πώς το Μετρό εκτοξεύει τα… ενοίκια [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/akinita1-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442