Η 29η Ιουνίου του 2022 ήταν η μικρότερη μέρα στην ιστορία της Γης. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της ημέρας ήταν κατά 1,59 μιλιδευτερόλεπτα μικρότερη από μια «κανονική» μέρα, από τότε που οι επιστήμονες ξεκίνησαν να καταγράφουν το ατομικό ρολόι τη δεκαετία του ’60.
Αν και πρόκειται για μια πολύ μικρή διαφορά οι επιστήμονεςτονίζουν πως η επιτάχυνση της μέρας μπορεί να προκαλέσει «καταστροφικές και απρόβλεπτες συνέπειες». Αν και βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από τις ημέρες διάρκειας 19 ωρών που υπήρχαν πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτή η αυξημένη περιστροφή μπορεί να μας αναγκάσει να χρησιμοποιήσουμε «αρνητικό» δευτερόλεπτο στα ατομικά ρολόγια -το αντίθετο από το «επιπλέον δευτερόλεπτο» που είχαν προτείνει το 1972 επιστήμονες της Ένωσης Τηλεπικοινωνιών για να αντισταθμίσουν την καθυστερημένη περιστροφή της Γης.
Ωστόσο, ένα «αρνητικό δευτερόλεπτο» θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τις λειτουργίες τεχνολογικών συστημάτων που λειτουργούν με βάση την διεθνή ατομική ώρα (International Atomic Time – TAI).
Οι επιστήμονες λοιπόν αναζητούν μία λιγότερο «επικίνδυνη» λύση για να εφαρμόσουν την ατομική ώρα.
Σύμφωνα με δημοσίευση του Meta, ένα «επιπλέον» δευτερόλεπτο μπορεί να οδηγεί στο να πέσουν οι servers, ενώ ένα αρνητικό δευτερόλεπτο δεν έχει εξεταστεί σε μεγάλη κλίμακα και μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα λογισμικά που βασίζονται στην ατομική ώρα. Στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται επίσης πως το λιώσιμο των πάγων ενδέχεται να επηρεάζει την ταχύτητα της περιστροφής της Γης, αλλάζοντας τη γωνιακή της ταχύτητα.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας