Δημοσκόπηση: Έξι στους 10 λένε «ναι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Υπέρ της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε έρευνα της Prorata
Το τελευταίο διάστημα, και ενώ πλησιάζει η ημέρα έναρξης λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας, φοιτητικοί σύλλογοι και διδάσκοντες έχουν προβεί σε μία σειρά από κινήσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να στείλουν το μήνυμα περί της μη-εφαρμογής του μέτρου στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr εξετάζει την οπτική των ερωτώμενων γύρω από το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Η ταυτότητα της έρευνας

Η πλειονότητα των ερωτώμενων τάσσεται με την άποψη πως η εγκατάσταση του σώματος ειδικών φρουρών ασφαλείας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, το 62% θεωρεί πως η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) αποτελεί μία θετική εξέλιξη έναντι 37% που δήλωσε πως το παραπάνω μέτρο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Τι απαντούν οι ερωτώμενοι ανάλογα με την ηλικία τους
Εξετάζοντας τα δεδομένα της έρευνας υπό συγκεκριμένες μεταβλητές, όπως για παράδειγμα την ηλικία των ερωτώμενων, προκύπτει το εξής εύρημα: η πεποίθηση πως η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτελεί θετικό μέτρο, ενισχύεται περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου οι μικρότερες ηλικίες φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικές σχετικά με την επιλογή της εγκατάστασης αστυνομικού σώματος εντός των Πανεπιστημίων.

Ανά κομματική τοποθέτηση
Σημαντικές διαφοροποιήσεις εντοπίζονται υπό την ανάλυση της κομματικής τοποθέτησης όσων απάντησαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειονότητα (88%) όσων δήλωσαν πως βρίσκονται κοντά στη Ν.Δ. τάσσονται με την άποψη ότι η Πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, θέση την οποία ασπάζεται και η μεγάλη μερίδα (72%) όσων νιώθουν εγγύτερα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, εντελώς διαφορετική εικόνα σχηματίζεται από όσους και όσες δήλωσαν πως αισθάνονται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών (76%) δήλωσε πως το μέτρο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποτελεί λανθασμένη επιλογή.

Αναμφίβολα, η σημαντικότερη διαφοροποίηση καταγράφεται στη βάση της πολιτικής αυτό-τοποθέτησης των ερωτώμενων στον άξονα Αριστερά-Δεξιά. Η υποστήριξη της θέσης ότι η εγκατάσταση του σώματος ειδικών φρουρών στα ελληνικά ΑΕΙ αποτελεί ένα θετικό μέτρο, ενισχύεται σχεδόν καθολικά σε αυτούς που τοποθετούνται στα δεξιά του φάσματος και συγκεκριμένα στους δεξιούς και κεντροδεξιούς, ενώ παραμένει δημοφιλής η παραπάνω θέση και στους κεντρώους.
Ωστόσο, αλλάζει σημαντικά η εικόνα ανάμεσα σε αυτούς και αυτές που τοποθετούν εαυτούς στην κεντροαριστερά και την αριστερά, καθώς σε αυτές τις θέσεις του άξονα ενισχύεται σημαντικά η άποψη ότι το ειδικό σώμα φρούρησης εντός των Πανεπιστημίων αποτελεί μέτρο προς τη λάθος κατεύθυνση.

- To NBA κοστολογεί την Ευρώπη: franchise του 1 δισ. και ανοιχτή σύγκρουση με την EuroLeague
- Ουκρανική επιδρομή με drones στο Ροστόφ της Ρωσίας – 4 τραυματίες και πυρκαγιά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
- «Σε βλέπω»: Έξτρα παραστάσεις κάθε Κυριακή στο Μικρό Παλλάς
- Αρκάς: Το σκίτσο της ημέρας με χιούμορ και πολλά χρώματα
- ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα απασχόλησης για ειδικές ομάδες ανέργων
- Ανατροπή στις καθυστερήσεις – Τι έδειξε μια νέα μελέτη για τον ναρκισσισμό;
- Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Πoλιορκία της Αθήνας α λα Παρίσι ή αποχώρηση με το κεφάλι ψηλά;
- Τραγωδία στην Ταϊλάνδη με 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες: Γερανός έπεσε πάνω σε τρένο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 14.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tianhao-wang-aME_eAFPU2A-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442