Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστήμια: Το δύσκολο μέτωπο για την κυβέρνηση - Επί ποδός πολέμου οι φοιτητές

Πανεπιστήμια: Το δύσκολο μέτωπο για την κυβέρνηση – Επί ποδός πολέμου οι φοιτητές

Σκηνικό πολέμου προμηνύουν οι αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών για το επερχόμενο νομοσχέδιο με τις σαρωτικές αλλαγές στα πανεπιστήμια

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επ’ αύριο των φοιτητικών εκλογών για ένα νέο νόμο πλαίσιο στα πανεπιστήμια ήδη έχουν δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών δασκάλων (ΠΟΣΔΕΠ) και προμηνύουν σκηνικό πολέμου στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ψυχολογία νικητή

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές όπως τις παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, ωστόσο ήδη οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφονται σχετικά ηχηρές από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η ΠΟΣΔΕΠ με ομόφωνη απόφασή της έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεση της στις επερχόμενες αλλαγές ενώ το πρώτο συλλαλητήριο από τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας ενάντια στις εξαγγελίες της Νίκης Κεραμέως έλαβε χώρα σήμερα.

Το κλίμα ήταν έτσι κι αλλιώς τεταμένο λόγω των επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τον σοβαρό τραυματισμό του 21χρονου φοιτητή την Πέμπτη από την επίθεση των ΜΑΤ.

Ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες οι φοιτητές ιδίως έχουν την ψυχολογία του νικητή στις μέχρι σήμερα αναμετρήσεις τους με την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαία η καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας την οποία οι φοιτητές θεωρούν ως μέχρι στιγμή νίκη τους και μία από τις ελάχιστες που έχει υποστεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις κοινωνικές αντιδράσεις σε πολιτικές που εφαρμόζει.

Την ίδια στιγμή μπορεί να μην υπήρχε ούτε φέτος συμφωνία ανάμεσα στις παρατάξεις για τα τελικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ωστόσο αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι πλην της ΔΑΠ, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν στην μεγάλη άνοδο και την πρωτιά -μετά από 36 χρόνια- της Πανσπουδαστικής (πρόσκειται στο ΚΚΕ), ενώ και τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) βρίσκεται στην τρίτη θέση με ανεβασμένα ποσοστά.

Έκρυθμη η κατάσταση στα πανεπιστήμια

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι στα πανεπιστήμια και το χώρο των φοιτητών -ένα δυναμικό δηλαδή κομμάτι της νεολαίας και ευρύτερα της κοινωνίας- συντελούνται σοβαρές διεργασίες που δεν φαίνεται να είναι οι επιθυμητές πολιτικά για την κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο πολιτικό μέτωπο να αντιμετωπίσει καθώς δεν κρίνεται απλώς το αν θα δυσαρεστηθεί μια κοινωνική ομάδα από ένα νομοσχέδιο αλλά αν θα μπορέσει τελικά η κυβέρνηση να εφαρμοστεί ένα νόμο που θα ψηφίσει.

Μάλιστα η κατάσταση στα πανεπιστήμια όπως έχει δείξει η τελευταία τριετία των αλληλεπάλληλων κρίσεων με κορυφαία την πανδημία, είναι εύκολο να ξεφύγει ακόμα και να χυθεί αίμα ή να υπάρξει και νεκρός. Ήδη μέσα στην πανδημία οι νέοι ήταν από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που με δυναμισμό βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή, καθώς βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο και σε αυτό το πλαίσιο οι φοιτητές «μπλόκαραν» έστω και προσωρινά το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης Νέος νόμος ΑΕΙ: Η «επιστροφή» των Συμβουλίων με αυξημένες αρμοδιότητες

Βαριοπούλες ή βιβλιοθήκες

Το πολιτικό θερμόμετρο έτσι κι αλλιώς δείχνει ότι θα χτυπήσει κόκκινο καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί συνολικά μια γραμμή πυγμής στο ζήτημα των πανεπιστήμιων και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο που έθεσε το δίλημμα «ή με τις βαριοπούλες ή με τις βιβλιοθήκες» καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση ενώ ταυτόχρονα επέρριψε την ευθύνη στους φοιτητές για τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Μάλιστα σήμερα και η Νίκη Κεραμέως δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών δικαιολογώντας την παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

Ωστόσο πλέον ο κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να βρουν ευήκοα ώτα τα επιχειρήματα όσων αντιδρούσαν στην πανεπιστημιακή αστυνομία και θεωρούσαν προσχηματική την επίκληση της «ανομίας» και της «βίας» στα πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, καθώς συνέδεαν την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια με τις συνολικές αλλαγές που έρχονται στις σπουδές, τα πτυχία, την οργάνωση και λειτουργία των ιδρυμάτων κλπ.

Γκρίζα εποχή

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος τόνισε ότι «μέχρι τώρα η κυβέρνηση επικαλούνταν ορισμένες προβοκατόρικες πράξεις ώστε να δικαιολογήσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Τώρα η αστυνομία θα είναι έτοιμη να παρέμβει και εναντίον όσων θα ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να μην νομιμοποιηθεί το απαράδεκτο αυτό σχήμα διοίκησης (σ.σ. εννοώντας την κατάργηση των πρυτανικών εκλογών και τον διορισμό ολιγομελών συμβουλίων διοίκησης σε ρόλο μάνατζερ)».

Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της μιλάει για την έναρξη μιας «γκρίζας εποχής» για τα πανεπιστήμια «με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα» χαρακτηρίζοντας ιστορική πρωτοτυπία για πρώτη φορά στα 200 χρόνια από την ίδρυση των πανεπιστήμιων στην Ελλάδα την κατάργηση των πρυτανικών εκλογών.

Τείχος

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι ενώ το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΚΝΕ που έχουν σημαντικές δυνάμεις μέσα στη φοιτητιώσα νεολαία έχουν διαμηνύσει πως o νέος νόμος «επιστρέφεται ως αντιδραστικός και απαράδεκτος» και «θα μείνει στα χαρτιά». Μάλιστα σε μια επίδειξη δύναμης ο Περισσός τόνισε ότι «η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα Πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μία» και κάλεσε τους φοιτητικούς συλλόγους και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια «να ορθώσουμε μαζί ένα μεγάλο τείχος στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές».

Μέχρι στιγμής συνολική τοποθέτηση επί των εξαγγελιών της Νίκης Κεραμέως για τα πανεπιστήμια δεν έχει υπάρξει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα που έχουν αρκεστεί να χαρακτηρίσουν ψευτοδίλημμα το «βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη» και να εγκαλέσουν την κυβέρνηση ότι στήνει σκηνικό έντασης στα πανεπιστήμια για να συσπειρώσει ακροδεξιές δυνάμεις. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δια της τομεάρχη Παιδείας Χαράς Κεφαλίδου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή «φιέστα», «θολές ανακοινώσεις» και «μπαλώματα και κακέκτυπα του νόμου Διαμαντοπούλου» που «δεν φέρνει τον πραγματικό εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024