Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΣΔΕΠ κατά Κεραμέως: «Ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια»

ΠΟΣΔΕΠ κατά Κεραμέως: «Ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια»

Ομόφωνο ψήφισμα κατά των εξαγγελιών του υπουργείου Παιδείας

Πολύ σκληρή ανακοίνωση, και μάλιστα ένα ομόφωνο ψήφισμα κατά των αλλαγών στα Πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας, εξέδωσε η ΠΟΣΔΕΠ. Οι πανεπιστημιακοί εμφανίζονται απέναντι στις εξαγγελίες του υπουργείου ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποιούν: «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα».

Αναφέρουν επίσης ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυση των Πανεπιστημίων στη Χώρα μας, προ 200 ετών, προτείνεται η κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών» ενώ στρέφονται και κατά της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ έχει ως εξής:

Ομόφωνη απόφαση για τις χθεσινές εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας 

Η Υπουργός Παιδείας, προαναγγέλλοντας για άλλη μια φορά νόμο πλαίσιο στα ΜΜΕ, εξήγγειλε τις ίδιες θέσεις και στόχους που είχε δημοσιοποιήσει και προ τριμήνου, και επιπλέον ανακοίνωσε ένα νέο πλαίσιο διοίκησης για τα Πανεπιστήμια.

Η γενική κατεύθυνση των εξαγγελιών βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Όλη η πρακτική και οι κατευθύνσεις της πολιτικής του υπουργείου, από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων, δεν δίνουν απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το γεγονός ότι η Υπουργός έκανε την παρουσίαση στους δημοσιογράφους, χωρίς να έχει στείλει μέχρι στιγμής στα Πανεπιστήμια κείμενο, φανερώνει τις πραγματικές της επιδιώξεις και την αδιαφορία της για τις θέσεις των πανεπιστημιακών.

Ίσως είναι η πρώτη Υπουργός της μεταπολίτευσης η οποία ενώ πριν δύο έτη είχε νομοθετήσει τον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών από όλους τους Πανεπιστημιακούς κάθε Ιδρύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ότι με τον ν. 4692/20 αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, έρχεται τώρα για εντελώς ακατανόητους λόγους να νομοθετήσει το ακριβώς αντίθετο.

Άλλη μία ιστορική πρωτοτυπία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση των Πανεπιστημίων στη Χώρα μας, προ 200 ετών, προτείνεται η κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών και ο ορισμός του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης δε θα έχει καμιά νομιμοποίηση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τελικά ανεφάρμοστο.

Εάν η πρόταση της κας Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Το σχέδιο για τη διοίκηση των πανεπιστημίων που πρότεινε η Υπουργός καταλύει την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι δεν πρέπει να κατατεθεί, καλεί τους συλλόγους και τους συναδέλφους σε εγρήγορση και είναι αποφασισμένη, σε αντίθετη περίπτωση, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024